Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Romania ar avea de castigat daca s-ar aplica TVA zero la produsele bio

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: agricultura ecologica, bio-romania, certicate bio, produsele naturale, ecologic, tva zero

In cazul in care produsele bio produse in Rokania ar beneficia de un TVA zero, tara noastra ar putea ocupa un loc fruntas la exporturile de produse ecologice si traditionale. Totodata, aceasta gama ar putea avea astfel si preturi mult mai accesibile pentru romani.


In ce priveste necesitatea aplicarii unui TVA zero pentru aceste produse,  Dan Matei Agathon a declarat urmatoarele, printr-un comunicat citat de Agerpres:

"Federatia Patronatelor din Turism si Servicii sustine initiativa Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica "Bio-Romania" de a obtine TVA redus la alimentele bio, considerand ca in acest fel incurajam si pentru piata interna, si pentru cea externa, o marfa foarte pretioasa a Romaniei. Micii agricultori produc in mod natural alimente bio, dar costurile lor sunt bineinteles mai mari decat cele ale marilor producatori, dupa cum si calitatea produselor este incomparabil mai buna. De aceea, reducerea la zero a TVA la produselor bio si traditionale ar reprezenta un impuls absolut necesar al acestei piete in crestere".

De asemenea, acesta a mai explicat de ce masura ar fi benefica pentru intreaga populatie:

"Suntem la aceasta ora in situatia in care producatorii din mediul rural, desi in lipsa de bani, mananca mai bine si mai sanatos decat orasenii care cheltuie o gramada de bani pe alimente nesanatoase. Produsele bio si traditionale ar deveni insa accesibile si orasenilor daca ar fi scutite de TVA, iar acest lucru ar contribui nu doar la dezvoltarea unei industrii suta la suta romanesti, ci si la starea de sanatate a populatiei".

In acest context, noteaza Agerpres, Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica - "Bio-Romania" propune autoritatilor implementarea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) denumita sugestiv "verde" pentru produsele agroalimentare romanesti, prin care se doreste ca nivelul cotei sa fie direct proportional cu gradul de poluare asupra mediului.

In aceasta privinta, Marian Cioceanu, presedintele Bio-Romania a declarat:

"Dorim ca Romania sa preia initiativa implementarii proiectului "TVA Verde" in domeniul agriculturii si alimentatiei si sa se constituie intr-un model european de succes in acest domeniu. Vrem ca alimentele de baza certificate bio sa aiba TVA zero, cele aflate in conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv produsele care folosesc materie prima conventionala, insa procesarea se face fara chimicale, sa aiba o cota de 9%, desi in Romania nu exista o reglementare legislativa privind produsele naturale".

In contextul in care Romania are o suprafata de 300.000 hectare de teren arabil certificat ecologic pentru productie si alte 500.000 de pajisti, ar putea deveni un jucator important in agricultura ecologica.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Romania ar avea de castigat daca s-ar aplica TVA zero la produsele bio":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Pentru ce produse o sa se aplice TVA Verde?
Mai multe articole despre bio-Romania

Articole similare

Pentru ce produse o sa se aplice TVA Verde?
Mai multe articole despre produsele naturale
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016