Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin Hotararea 422/2023 a fost prelungit termenul pana la care fermierii puteau depune cererile de plata pentru interventiile IACS prevazute la art. 1 alin. (2) lit. a) -c) din HG nr. 1571/2023. Astfel, fermierii pot depune cererile pentru subventii pana pe 31 mai 2023, fara sa fie penalizati.
Asa cum aminteste comunicatul de presa al Agentiei de Plati si Interven?ie pentru Agricultura, in Monitorul Oficial nr.407 din 12.05.2023 a fost publicata Hotararea Guvernului nr.422/10.05.2023 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr.1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a interventiilor aferente sectoarelor vegetal si zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finantate din Fondul european de garantare agricola si de la bugetul de stat.
Prin actul normativ adoptat de Guvern au fost corelate anumite prevederi din Hotararea Guvernului nr.1571/2022 si Planul strategic PAC 2023 – 2027, si, totodata, a fost aprobata prelungirea termenului de depunere a cererilor de plata pentru interventiile IACS prevazute la art. 1 alin. (2) lit. a) -c) din HG nr. 1571/2023, precum si modificarile la acestea, pana la data de 31 mai inclusiv, fara penalizari.
Conform Hotararii Guvernului nr. 422/10.05.2023, cererile de plata pot fi depuse si dupa data- limita de depunere, pana cel tarziu la data de 9 iunie inclusiv, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca cererea de plata ar fi fost depusa pana la termenul stabilit. Daca o astfel de intarziere depaseste data de 9 iunie, cererea de ajutor sau de plata este considerata inadmisibila, iar beneficiarului nu i se acorda niciun ajutor sau sprijin. Modificarile la cererile de plata se depun fara penalitati de intarziere pana la data de 9 iunie inclusiv. Modificarile la cererile de plata pot fi depuse si dupa data de 9 iunie pana cel tarziu data de 16 iunie inclusiv, cu o reducere de 1% pe zi lucratoare a sumelor pentru utilizarea efectiva a parcelelor agricole in cauza.
Prelungirea termenului a survenit ca urmare a nevoii fermierilor de a se familiariza cu noile interventii prevazute in Planul strategic PAC 2023 – 2027, precum si a personalului APIA pentru inregistrarea tuturor solicitantilor si a documentelor aferente in sistemul informatic, avand in vedere ca acesta este primul an de aplicare a noii Politici Agricole Comune.
Institutia reaminteste fermierilor care doresc sa aplice pentru masura 11 – agricultura ecologica de obligativitatea respectarii termenului limita de 16 mai, inclusiv, pana la care pot depune dosarele de inscriere in sistemul de agricultura ecologica pentru anul 2023, conform prevederilor Ordinului nr. 45 din 25.02.2022 pentru aprobarea regulilor privind inregistrarea activitatii operatorilor/ grupurilor de operatori in agricultura ecologica.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Sursa: APIA
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"