Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Pentru ce produse o sa se aplice TVA Verde?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: tva verde, produse agroalimentare, certificate bio, tva zero, bio-romania, marian cioceanu

Mai multor produse din Romania li s-ar putea aplica un nou tip de taxa pe valoare adaugata, supranumita taxa verde si sustinuta in aceasta perioada de mai multe asociatii care se ocupa de producatorii acestor tipuri de alimente.

In concret, in topul sustinatorilor acestui nou tip de TVA se afla Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica Bio-Romania care sustinte "TVA Verde" pentru produsele agroalimentare romanesti.

Bio-Romania propune astfel aplicarea unui TVA Verde, anunta Agerpres, pentru produsele agroalimentare romanesti. Se doreste, prin aceasta masura, ca nivelul cotei sa fie direct proportional cu gradul de poluare asupra mediului.

Mai exact, Marian Cioceanu, presedinteleAsociatiei Bio-Romania, a declarat pentru Agerpres urmatoarele:

"Dorim ca Romania sa preia initiativa implementarii proiectului "TVA Verde" in domeniul agriculturii si alimentatiei si sa se constituie intr-un model european de succes in acest domeniu. Vrem ca alimentele de baza certificate bio sa aiba TVA zero, cele aflate in conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv produsele care folosesc materie prima conventionala, insa procesarea se face fara chimicale, sa aiba o cota de 9%, desi in Romania nu exista o reglementare legislativa privind produsele naturale".

In plus, acesta a mentionat ca sustine aplicarea unui TVA de doar 5% la carne, aceasta declarartue fiind facuta in contextul in care saptamana trecuta a fost demarata o campanie de catre patronate pentru reducerea cotei de TVA la carne.

La 29 aprilie, anunta agentia, subiectul "TVA Verde in agricultura si alimentatie" urmeaza sa fie  dezbatut in cadrul unei intalniri care va avea loc la Palatul Parlamentului. Dezbaterea va fi condusa  de Institutul Social Democrat "Ovidiu Sincai" in parteneriat cu Asociatia Bio-Romania si se vor avea in vedere doua abordari, potrivit Agerpres:  - unul din perspectiva reformei la nivelul UE, iar cel de-al doilea, la nivelul Romaniei, astfel incat sa preia initiativa implementarii TVA-ului verde in domeniul agriculturii si alimentatiei.

La aceasta intalnire urmeaza sa participe si candidatii romani la alegerile europarlamentare interesati de acest subiect, alaturi de reprezentantii Guvernului Romaniei, care pot avea un rol major in implementarea acestui ambitios proiect.

Reprezentanti din partea Asociatiei Bio-Romania au in vedere concluziile unui recent studiu finantat de Uniunea Europeana privind dezvoltarea economica propuneau introducerea "TVA Verde", pentru toate categoriile de produse destinate consumului uman si declara:

"Asupra viitorului sistem economic mondial sunt multe dezbateri, insa se contureaza o viziune care a devenit absolut necesara, respectiv adaptarea economiei la evidentele schimbari climatice si reformarea modelului economic astfel incat mediul inconjurator sa fie afectat intr-o masura cat mai mica, iar rezultatul sa fie o reala dezvoltare economica durabila si sustenabila".

Studiul mentionat concluziona ca o combinare a TVA cu EDV-ul are potentialul de a avea un impact semnificativ asupra sustenabilitatii consumului si a productiei. Produsele prietenoase cu mediul sunt, de obicei, mult mai scumpe, acolo unde productia este restrictiva din punct de vedere al costurilor proceselor sustenabile. Sistemul prezentat insa in studiu ar putea garanta ca un produs prietenos cu mediul ar putea fi si el competitiv cu celelalte de pe piata, anunta agentia.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Pentru ce produse o sa se aplice TVA Verde?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016