Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

TVA aferenta facturilor emise de furnizori. Cum deducem TVA-ul colectat?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: tva, facturi, furnizori, deducere tva colectat, factura, exigibilitate, facturile neachitate

Pentru procedura corecta de deducere a TVA-ului colectat, pornim de la analiza unei unitati platitoare de TVA pana la data de 31.01.2014, aceasta calitate fiind suspendata conform art.153 alin.9, lit.c). Pana la 31.01.2014 aceasta a aplicat sistemul TVA la incasare.




La 31.01.2014 a ramas un sold in contul 4428 reprezentand TVA neexigibila pentru facturile neachitate furnizorilor, in suma de 1.000 lei.

In data de 15.02.2014 a redevenit platitoare de TVA. In perioada 01.02.2014-14.02.2014, unitatea a achitat furnizorilor respectivele facturi.

Vom stabili daca taxa pe valoarea adaugata aferenta facturilor emise de furnizori aflate in sold la 31.01.2014 (in contul 4428) si achitate in perioada suspendarii se poate inregistra dupa data de 15.02.2014 in contul 4426 si deduce din TVA colectat care se inregistreaza dupa aceasta data.

Conform art. 11 alin. (1 indice 3) din Codul fiscal, contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (9) lit. b) - e) din Codul fiscal, nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supusi obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VI din Codul fiscal, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada  respectiva.

Pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care persoana nu are cod valabil de TVA, destinate operatiunilor care urmeaza a fi efectuate dupa data inregistrarii in scopuri de TVA care dau drept de deducere potrivit titlului VI din Codul fiscal, se ajusteaza in favoarea persoanei impozabile, prin inscrierea in primul decont de taxa prevazut la art. 156 indice 2 depus de persoana impozabila dupa inregistrarea in scopuri de TVA sau,  dupa caz, intr-un decont ulterior, taxa aferenta:

a) bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate, constatate pe baza inventarierii, in momentul inregistrarii;

b)activelor corporale fixe, inclusiv bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, precum si activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de invantariere, aflate in proprietatea sa in momentul inregistrarii. In cazul activelor corporale fixe, altele de cat bunurile de capital, se ajusteaza taxa aferenta valorii ramase neamortizate la momentul inregistrarii. In cazul bunurilor de capital se aplica prevederile art. 149 din Codul fiscal;

c) achizitiilor de bunuri si servicii care urmeaza a fi obtinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxa a intervenit conform art. 134 indice 2 alin. (2) lit. a) si b) inainte de data inregistrarii si al caror fapt generator de taxa, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupa aceasta data.

In concluzie, in cazul prezentat in care perioada in care codul de TVA nu a fost valabil, a fost foarte scurta, totusi taxa achitata furnizorului/prestatorului in aceasta perioada nu este deductibila daca este aferenta livrarilor/prestarilor efectuate in aceasta perioada, chiar daca pentru livrarea/prestarea efectuata s-a colectat TVA conform art. 11 alin. (1 indice 3) din Codul fiscal.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016