Tags: achizitii intracomunitare, perioada de declarare a tva, tva trimestrial
In cele ce urmeaza vom discuta despre cazul unei firme platitoare de TVA trimestrial care achizitioneaza un antivirus din UE.
Specialistii nostri vor arata daca este cazul ca aceasta achizitie sa fie trecuta in declaratia 390 si daca firma poate sa ramana in continuare
platitoare de TVA trimestrial sau devine platitoare de TVA lunar.
Iata raspunsul specialistului
Din punct de vedere al TVA, achizitia softului de antivirus se incadreaza in categoria achizitiei de prestari servicii, respectiv achizitia de active imobilizate necorporale cfm alin (1) al art. 271 din Codul fiscal si normele de aplicare ale acestuia:
ART. 271 - Prestarea de servicii
(1) Se considera prestare de servicii orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri, asa cum este definita la art. 270.
NM 8. (1) Prestarile de servicii prevazute la art. 271 din Codul fiscal cuprind orice operatiuni care nu sunt considerate livrari de bunuri conform art. 270 dinCodul fiscal, inclusiv vanzarea de active imobilizate necorporale.
Astfel aceasta achizitie se declara in Declaratia recapitulativa privind livrarile/ achizitiile/ prestarile intracomunitare (D390) ca achizitie de prestari de servicii din UE pentru luna in care ia nastere exigibilitatea taxei:
CF ART. 325 - Declaratia recapitulativa
(1) Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, o declaratie recapitulativa in care mentioneaza:
e) achizitiile de servicii prevazute la art. 278 alin. (2), efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei conform art. 307 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Uniunea Europeana.
Perioada fiscala privind declararea TVA este luna calendaristica cu exceptia perioadei fiscale trimestriale pentru persoanele impozabile care in anul precedent au realizat o
cifra de afaceri din operatiuni taxabile sub 100.000 euro ( vector fiscal trimestrial la TVA ). Avand in vedere ca ati efectuat o achizitie intracomunitara de servicii nu va trebui sa treceti de la declararea trimestriala a TVA la cea lunara. Trecerea la declararea lunara se face, conform pervederilor din Codul fiscal, doar in situatia in care ati fi efectuat o achizite intracomunitara de bunuri:
ART. 322 - Perioada fiscala
(1) Perioada fiscala este luna calendaristica. (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor metodologice, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe
achizitii intracomunitare de bunuri.
In concluzie achizitia intracomunitara de servicii nu determina obligatia schimbarii perioadei fiscale trimestriale in perioada fiscala lunara de declarare TVA.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incasare prin agenti de vanzari
Intrebare:
Socitatea vinde diverse produse catre clienti si incaseaza numerar, prin agenti de vanzari. Fiecare agent, la sfarsitul zilei, depune la casieria societatii incasarile, in baza unui borderou de incasare. Incasarea clientilor se face la depunerea borderoului si se inregistreaza direct in contul 5311 =4111. Cum procedam in cazul in care un agent nu mai depune banii incasati? In ce cont ar trebui sa inregistram banii achitati de client, dar care nu au ajuns in casieria societatii si ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Vanzare imobil adjudecat la licitatie catre o institutie publica
Intrebare:
Anul trecut firma a cumparat prin licitatie un imobil in vederea vanzarii catre consiliul local. Consiliul local nu putea sa participe la licitatie. Imobilul a fost inregistrat la mijloace fixe. Acum a fost intocmit un contract de vanzare catre consiliul local in care este specificat platile va fi in termen de trei ani incepand din anul 2026.
Intrebare: SRL-ul trebuie sa intocmeasca factura de vanzare? Firma depaseste pragul de tva 300.000 lei. Din iulie va fi platitor...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie si facturare bunuri din UE
Intrebare:
1. Societatea achizitioneaza marfa intracomunitar, furnizorul emite factura ex. cu data de 02.06.2025, iar marfa ajunge dupa cateva zile ex. 05.06.2025.
Factura se inregistreaza la cursul din data emiterii adica 02.06.2025, la ce curs inregistram marfa sosita, NIR-ul? Cum inregistram diferenta dintre valoarea facturii si valoarea NIR ului?
2. Societatea primeste de la furnizor produse demo care sunt folosite pentru prezentare in punctele de lucru.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<