Tags: achizitii intracomunitare, perioada de declarare a tva, tva trimestrial
In cele ce urmeaza vom discuta despre cazul unei firme platitoare de TVA trimestrial care achizitioneaza un antivirus din UE.
Specialistii nostri vor arata daca este cazul ca aceasta achizitie sa fie trecuta in declaratia 390 si daca firma poate sa ramana in continuare
platitoare de TVA trimestrial sau devine platitoare de TVA lunar.
Iata raspunsul specialistului
Din punct de vedere al TVA, achizitia softului de antivirus se incadreaza in categoria achizitiei de prestari servicii, respectiv achizitia de active imobilizate necorporale cfm alin (1) al art. 271 din Codul fiscal si normele de aplicare ale acestuia:
ART. 271 - Prestarea de servicii
(1) Se considera prestare de servicii orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri, asa cum este definita la art. 270.
NM 8. (1) Prestarile de servicii prevazute la art. 271 din Codul fiscal cuprind orice operatiuni care nu sunt considerate livrari de bunuri conform art. 270 dinCodul fiscal, inclusiv vanzarea de active imobilizate necorporale.
Astfel aceasta achizitie se declara in Declaratia recapitulativa privind livrarile/ achizitiile/ prestarile intracomunitare (D390) ca achizitie de prestari de servicii din UE pentru luna in care ia nastere exigibilitatea taxei:
CF ART. 325 - Declaratia recapitulativa
(1) Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, o declaratie recapitulativa in care mentioneaza:
e) achizitiile de servicii prevazute la art. 278 alin. (2), efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei conform art. 307 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Uniunea Europeana.
Perioada fiscala privind declararea TVA este luna calendaristica cu exceptia perioadei fiscale trimestriale pentru persoanele impozabile care in anul precedent au realizat o
cifra de afaceri din operatiuni taxabile sub 100.000 euro ( vector fiscal trimestrial la TVA ). Avand in vedere ca ati efectuat o achizitie intracomunitara de servicii nu va trebui sa treceti de la declararea trimestriala a TVA la cea lunara. Trecerea la declararea lunara se face, conform pervederilor din Codul fiscal, doar in situatia in care ati fi efectuat o achizite intracomunitara de bunuri:
ART. 322 - Perioada fiscala
(1) Perioada fiscala este luna calendaristica. (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor metodologice, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe
achizitii intracomunitare de bunuri.
In concluzie achizitia intracomunitara de servicii nu determina obligatia schimbarii perioadei fiscale trimestriale in perioada fiscala lunara de declarare TVA.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
SRL cu activitate medicala. RO e-Factura
Intrebare:
SRL, obiect de activitate 8622 activitate medicala de specialitate, presteaza servicii medicale, catre clienti, persoane fizice, servicii medicale, neplatitoare de TVA, incasari cu bon fiscal casa de marcat. La cerere, celor care au nevoie, se elibereaza factura. Avem obligatia raportarii acestor facturi in e-Factura? Multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie din Ungaria cu livrare in Romania
Intrebare:
O companie cu sediul in Austria, dar cu cod de TVA de Romania, achizitioneaza din Ungaria bunuri pe care le livreaza direct catre clienti din Romania.
Furnizorul din Ungaria are TVA de Ungaria.
Cumparatorul est compania din Austria cu TVA de Romania.
Clientul final este din Romania, cu TVA de Romania.
In aceste conditii, se poate considera ca achizitia din Ungaria este achizitie intracomunitara, iar vanzarea este una...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratie unica venituri din cedarea folosintei bunurilor
Intrebare:
Va scriu cu rugamintea de a ma lamuri in legatura cu modul corect de completare a declaratiei unice rectificative pentru anul 2024.
In anul 2024, am inchiriat o cladire catre propria firma, iar in declaratia estimativa am declarat un venit de 86.400 lei, incadrandu-ma in plafonul de 24 de salarii minime.
In realitate, in 2024 am incasat efectiv suma de 62.560 lei. Diferenta de 5.440 lei a fost retinuta de firma cu titlul de impozit, astfel ca suma bruta a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Contract de colaborare cu o persoana fizica
Intrebare:
Unitate de cult intentioneaza sa incheie o forma de colaborare cu mai multe persoane fizice, interpreti - angajati in prezent ai Filarmonicii, in vederea prestarii de servicii tip cor religios, pe o perioada de cateva luni, in fiecare duminica.
1. ce forma de contract trebuie incheiat? - drepturi de autor si conexe, interpretare muzica religioasa
2. ce obligatii fiscale are unitatea de cult (tine evidenta contabila in partida dubla)?
3. care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratia Unica venituri din chirii
Intrebare:
O persoana fizica a obtinut in anul 2024 venituri din chirii, chiria lunara din contract fiind mentionata in lei. Anul trecut a depus Declaratia unica estimativa pentru anul 2024 si a completat o valoare a chiriei aferenta unei singure luni. In realitate a inchiriat apartamentul timp de 11 luni in 2024 dar nu a mai rectificat Declaratia unica pana la final de an. La declaratia unica pe care o va depune pana la 25.05.2025, pentru veniturile din chirii va completa diferenta de suma...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<