Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Norme actuale privind ajustarea TVA. Impactul asupra profitului impozabil

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: tva, ajustarea tva, profit impozabil, achizitie imobil, modernizare cladire

Norme actuale privind ajustarea TVA. Impactul asupra profitului impozabil


Precizam astfel ca daca  la achizitia/constructia/modernizarea unui imobil a fost dedusa total sau partial TVA, la scoaterea sa din evidenta prin casare trebuie sa se analizeze daca exista necesitatea ajustarii TVA, in functie de data dobandirii imobilului si incheierea sau nu a perioadei de ajustare.

Prevederile referitoare la ajustare se aplica si in cazul in care la dobandirea imobilului s-au aplicat masurile de simplificare, respectiv taxare inversa, pentru care nu s-a facut plata efectiva intre furnizor si beneficiar, dar prin evidentierea de catre beneficiar a taxei atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa se considera ca taxa a fost dedusa.

Necesitatea ajustarii in functie de data dobandirii imobilului se analizeaza astfel:

*    daca acest imobil a fost construit/dobandit/transformat inainte de data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana (1 ianuarie 2007), conform art. 161 din Codul fiscal, perioada de ajustare este de 5 ani incepand cu data  de la care imobilul a fost dobandit.

Perioada de ajustare inceteaza cel mai tarziu la 31 decembrie 2011 iar demolarea /casarea cladirii ce are loc dupa aceasta data nu mai impune ajustarea TVA dedusa initial.

*    daca acest imobil a fost construit/dobandit/transformat dupa data aderarii, atunci se aplica prevederile privind ajustarea, regasite la art. 149 alin. (4) lit.d): „(4) Ajustarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se efectueaza: d) in situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta, cu urmatoarele exceptii: 1. bunul de capital a facut obiectul unei livrari sau unei livrari catre sine pentru care taxa este deductibila; (...)"

Conform art. 149, alin. (2) TVA se ajusteaza pe o perioada de 20 de ani, pentru constructia sau achizitia unui bun imobil, precum si pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, daca valoarea fiecarei transformari sau modernizari este de cel putin 20% din valoarea totala a bunului imobil astfel transformat sau modernizat.

Conform Normelor metodologice de aplicare a art. 149: „(12) Ajustarea taxei deductibile prevazute la  art. 149  alin. (4) lit. d) din Codul fiscal se efectueaza pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, incluzand anul in care apare obligatia ajustarii, si este de pana la o (...) douazecime pe an din valoarea taxei deduse initial, fiind operata in decontul de TVA aferent perioadei fiscale in care bunurile de capital isi inceteaza existenta, cu exceptia situatiilor prevazute la alin. (10).

Casarea unui bun de capital inainte de expirarea duratei normale de functionare a acestuia nu este considerata livrare catre sine, dar se aplica prevederile referitoare la ajustare, daca bunul isi inceteaza existenta in cadrul perioadei de ajustare, cu exceptiile prevazute la alin. (10)."

Conform pct. 14 din Normele metodologice de aplicare a art. 149 in vederea ajustarii taxei deductibile aferente bunurilor de capital, persoanele impozabile sunt obligate sa tina un registru al bunurilor de capital, in care sa evidentieze pentru fiecare bun de capital, astfel cum este definit la  art. 149  alin. (1) din Codul fiscal, urmatoarele informatii:

a) data achizitiei, fabricarii, finalizarii construirii sau transformarii/modernizarii;
b) valoarea (baza de impozitare) bunului de capital;
c) taxa deductibila aferenta bunului de capital;
d) taxa dedusa;
e) ajustarile efectuate conform  art. 149  alin. (4) din Codul fiscal.

2.    Impactul asupra profitului impozabil

Din acest punct de vedere, trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

a)    Cheltuiala cu valoarea fiscala ramasa neamortizata: conform pct. 716 din Normele metodologice de aplicare a art. 24 din Codul fiscal cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, deci deductibile.

b)    Rezerva din reevaluare: conform art. 22, alin. 51 rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.

Se va avea in vedere ca amortizarea fiscala nu este intotdeauna aceeasi cu amortizarea contabila.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Norme actuale privind ajustarea TVA. Impactul asupra profitului impozabil":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016