Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Taxarea inversa. Cand se pot aplica masuri simplificate pentru vanzator si cumparator?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Ian. 2017 Exclusiv
Tags: achizitie imobil, terenuri, taxare inversa, codul fiscal, masuri simplificare

In randurile de mai jos, avem cazul in care persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA in Ungaria vrea sa achizitioneze un imobil + teren (cladire veche) de la o persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA in Romania. Vanzatorul opteaza pentru aplicarea taxarii tranzactiei dorind aplicarea masurilor de simplificare (taxare inversa). Vom vedea daca este necesar ca respectivul cumparator strain sa se inregistreze ca platitor de TVA in Romania pentru a achizitiona acest imobil, precum si care este procedura de inregistare ca platitor de TVA. In cazul in care cumparatorul obtine un cod de platitor de TVA in Romania, vom vedea daca vanzatorul imobilului poate aplica masurile de simplificare prevazute la art. 331 din Codul fiscal.


Daca nu intentioneaza sa desfasoare activitati economice in Romania, firma din Ungaria nu se poate inregistra in scopuri de TVA in Romania. In aceasta situatie vanzatorul imobilului, persoana inregistrata in scopuri de TVA in Romania, nu poate aplica masurile de simplificare, deoarece la alin (1) al art. 331 din Codul fiscal se prevede ca si conditie obligatorie pentru taxarea inversa ca atat furnizorul, cat si cumparatorul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din CF.     

In schimb, daca firma din Ungaria se va stabili in Romania printr-un sediu fix, se poate inregistra in scopuri de TVA inainte de realizarea de activitati economice in Romania. Doar dupa inregistrarea acesteia in scopuri de TVA, furnizorul imobilului poate aplica taxarea inversa:

"Art. 316 2) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar este stabilita in Romania printr-un sediu fix, conform art 266 alin. (2) lit. b), este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, astfel:       

c) inainte de realizarea unor activitati economice de la respectivul sediu fix in conditiile stabilite la art 266 alin. (2) lit. b) si c) care implica:

 1. livrari de bunuri taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, inclusiv livrari intracomunitare scutite de TVA conform art. 294 alin. (2);        
 2. prestari de servicii taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, altele decat cele prevazute la lit. a) si b);     
3. operatiuni scutite de taxa si opteaza pentru taxarea acestora, conform art. 292 alin. (3);        
                                  
4. achizitii intracomunitare de bunuri taxabile."


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Taxarea inversa. Cand se pot aplica masuri simplificate pentru vanzator si cumparator?":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016