keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Intocmire factura in baza bonurilor fiscale. Clientii trebuie sa transmita CIF al societatii mama, nu al punctului de lucru

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Feb. 2022
Intocmire factura in baza bonurilor fiscale. Clientii trebuie sa transmita CIF al societatii mama, nu al punctului de lucru
Tags: cif, facturi, factura in baza bonurilor fiscale

Societate comerciala, avand ca obiect de activitate comert cu amanuntul in magazin de bricolaj, de tipul DEDEMAN, avem urmatoarea situatie: clientii, persoane juridice, solicita emiterea de facturi in baza bonurilor fiscale. Persoana care face achizitia comunica pentru facturare codul de inregistrare fiscala al societatii pentru care urmeaza a se intocmi factura, dar, in unele cazuri codul comunicat nu este al societatii mama, ci al punctului de lucru.

Codul punctului de lucru este valid, la verificarea pe site-ul ANAF, dar nu apare ca fiind inregistrat in scopuri de TVA, iar declararea vanzarilor in declaratia 394 se face pe codul comunicat de catre client. Ce se poate face in astfel de situatii, noi nestiind ca este un cod al unui punct de lucru si nu al societatii mama, pentru a evita eventuale neconcordante in declaratiile 394?

 
Raspunsul consultantului fiscal Ionut Jinga: 

Temeiul legal: art 319 alin 20 lit f din Codul fiscal si normele metodologice de aplicare a acestui articol:
,,Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:
f) denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila’’.
 
Potrivit pct 95 alin 4 din NM date in aplicarea acestui articol:
,,Conform prevederilor art. 319 alin. (20) lit. f) din Codul fiscal factura cuprinde obligatoriu denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila.
 
In ce priveste informatiile privind adresa beneficiarului, aceasta trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:
a) In cazul persoanelor impozabile care au sediul activitatii economice in Romania: judetul/sectorul, localitatea, strada si numarul. Daca aceste persoane au sedii secundare fara personalitate juridica pe teritoriul Romaniei, pe facturile emise se inscrie adresa sediului activitatii economice a persoanei juridice si, optional, se poate inscrie si adresa sediului secundar catre care au fost livrate bunurile si/sau au fost prestate serviciile’’.
 
Prin urmare, factura emisa trebuie sa cuprinda obligatoriu, denimirea /numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului si OPTIONAL se poate inscrie si adresa sediului secundar catre care au fost livrate bunurile si/sau au fost prestate serviciile.
 
Asadar, clientul trebuie sa comunice neaparat codul de inregistrare fiscala al societatii, ci nu al punctului de lucru utilizat pentru declararea si plata impozitului pe venit.
Potrivit pct 88 alin 4 din Normele metodologice date in aplicarea art 316 Cod fiscal:
,,Persoanei impozabile care are sediul activitatii economice in Romania si care are pe teritoriul Romaniei sucursale si alte sedii secundare, fara personalitate juridica, i se atribuie un singur cod de inregistrare in scopuri de taxa conform art. 316 din Codul fiscal’’.
 
Pentru a evita situatiile descrise de dumneavoastra, puteti solicita copie de pe certificatul de inregistare fiscala (din care sa deduceti ca este vorba de un punct de lucru) sau sa apelati la anumite softuri contabile specializate in acest sens (care sa culeaga informatii complete despre parteneri).


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016