Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cadouri de Craciun si tichete cadou. Intrebari lamurite pentru firme!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: cadouri sarbatori, craciun, salariati, prime, tichete cadou, impozit pe venit, codul fiscal

Pentru ca sarbatorile de iarna bat la usa firmelor, intrebarile privind regimul fiscal aplicat cadourilor pentru salariati sau tichetelor cadou s-au inmultit. In cele de mai jos, vom vedea astfel pana la ce suma se poate oferi pentru un salariat prima de Craciun fara a se calcula contributii si impozit pe salariu la sfarsitul anului 2015 si daca exista o anumita limita pentru totalul cumulat al celorlalte sarbatori dintr-un an.


Pentru salariati cu ocazia Pastelui si a Craciunului nu se pot acorda prime care sa fie neimpozabile din punct de vedere al impozitului pe venit si contributii sociale indiferent de valoarea acestora, conform art.55 alin.4 din Codul fiscal.

Numai cu ocazia zilei de 8 martie se pot acorda sume neimpozabile  cu titlu de cadouri pentru salariatele firmei (femei), in limita a 150 lei/salariat.

In rest, pentru salariati se pot acorda tichete cadou  - pentru care se retine numai impozit pe venit. La nivelul companiei angajatoare, contravaloarea tichetelor cadou acordate in scop social este deductibila la calculul  impozitului pe profit in conformitate cu prevederile art. 21, alin. 3, lit. c) din Codul Fiscal, respectiv daca se incadreaza in limita de 2% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

La nivelul angajatilor, tichetele cadou sunt in mod expres mentionate in legislatia fiscala ca facand parte din categoria veniturilor asimilate salariilor in vederea impozitarii. Astfel, potrivit pct. 70 (i) din Normele Metodologice de aplicare ale art. 55 alin 3 din Codul Fiscal,tichetele cadou sunt supuse impozitului pe venit, indiferent de contextul si cuantumul in care sunt acordate. Asadar tichetele cadou primite cu orice ocazie (inclusiv cu ocazia zilelor de 8 martie, 1 iunie, Paste sau Craciun) si indiferent de valoarea acestor tichete (sub sau peste 150 lei) sunt supuse impozitului pe venit.


In privinta contributiilor sociale, sunt aplicabile prevederile art 296^15, litera o), din Codul fiscala, respectiv tichetele cadou acordate potrivit legii nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii. Astfel, tichetele cadou acordate ca parte a politicii sociale a societati nu suporta contributii sociale.

Redam mai jos prevederile art.55 alin.4 lit.a din Codul fiscal, din care reiese faptul ca numai pentru copiii salariatilor si doamnelor cu ocazia zilei de 8 martie se pot acorda sume neimpozabile in limita a 150 lei/copil/salariat cu ocaziile mentionate in lege, nu si pentru salariati:

"4) Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si finantate din buget”

De altfel, daca societatea acorra o suma de bani salariatilor - indiferent de cuantum - aceasta se va include in venitul brut, retinandu-se atat impozit pe venit cat si contributii sociale angajat si angajator.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cadouri de Craciun si tichete cadou. Intrebari lamurite pentru firme!":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016