Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noua procedura privind reinregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor al caror cod de TVA a fost anulat anterior din oficiu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: reinregistrarea, scopuri de tva, anularea, codul de tva, invalidarea, certificatul constatator

Va informam ca in Monitorul oficial de joi, 15 ianuarie 2015, s-a publicat o noua procedura privind reinregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor al caror cod de TVA a fost anulat anterior din oficiu de catre autoritatile fiscale.

Aceasta procedura va fi utilizata la solicitarea expresa a persoanei impozabile si se aplica, informeaza HotNews.ro, incepand cu 1 februarie 2015, modificand totodata formularul 099 "Cerere de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (9^1) din Codul fiscal".

Atentie! Unei persoane inregistrate in scopuri de TVA autoritatea fiscala ii poate anula inregistrarea in scopuri de TVA in mai multe situatii, cum sunt: a fost declarata inactiva fiscal, asociatii sau administratorii au inscrise in cazier infractiuni de natura economica, nu s-a depus nici un decont de TVA pentru o perioada de 6 luni consecutive, nu s-au efectuat achizitii sau livrari de bunuri ori prestari de servicii in sfera TVA timp de 6 luni, societatea se afla in inactivitate temporara declarata in Registrul comertului.


In ce priveste noile reglementari, redam mai jos prevederile mentionate de sursa amintita:

- Persoanele ce solicita reinregistrarea in scopuri de TVA trebuie sa elimine cauzele ce au generat invalidarea codului de TVA si sa nu aiba datorii la bugetul de stat.

- in situatia in care o persoana doreste sa se reinregistreze in scopuri de TVA, aceasta depune la organul fiscal competent formularul 099 fie prin posta fie direct la registratura ANAF, impreuna cu documentatia justificativa din care sa rezulte capacitatea economica si intentia de a desfasura activitati economice, prin declaratia pe proprie raspundere, celebrul formular 088 (inca nepublicat in Monitorul oficial).

- In cazul in care documentatia este incompleta, autoritatile fiscale notifica contribuabilul iar acesta are un termen de 15 zile pentru completare documentatiei, sub sanctiunea respingerii cererii.

- Procedura este detaliata pentru reinregistrarea in scopuri de TVA in functie de fiecare dintre cauzele ce au generat anularea.

- De exemplu, daca o persoana a avut anulat codul de inregistrare din cauza nedepunerii deconturilor de TVA, cererea de reinregistrare in scopuri de TVA trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente: a. toate deconturile de TVA nedepuse in termen; b. angajamentul persoanei impozabile prin care se obliga sa depuna in termen deconturile de TVA ale perioadei urmatoare;c. declaratia pe proprie raspundere formular 088 pentru evaluarea capacitatii de a desfasura activitati economice; d. certificatul constatator emis de Registrul comertului din care sa poata fi identificati administratorii persoane impozabile, ponderea detinuta in capitalul social si alte elemente constitutive ale societatii.

- Pentru nedepunerea la termen a deconturilor de TVA, societatea va fi sanctionata contraventional.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noua procedura privind reinregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor al caror cod de TVA a fost anulat anterior din oficiu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]