Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Proiect: completarea Normelor tehnice de utilizare a Sistemului roman de procesare automata a declaratiei vamale la import

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 26 Aug. 2016 Exclusiv
Tags: declaratia vamala de import, vamuirea centralizata, oanaf1885/2016, biroul vamal

Redam mai jos proiectul de Ordin pentru completarea Normelor tehnice de utilizare a Sistemului roman de procesare automata a declaratiei vamale la import, aprobate prin OANAF1885/2016.


Proiect
O R D I N nr.
pentru  completarea Normelor tehnice de utilizare a Sistemului roman de procesare automata a declaratiei vamale la import, aprobate prin Ordinul presedintelui A.N.A.F. nr. 1885/24.06.2016


Avand in vedere prevederile art. 179 din  Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii si
 tinand cont de prevederile art. 664 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al Romaniei, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 707/2006, cu modificarile si completarile ulterioare,
 in baza prevederilor art. 11 alin.(3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,

presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:

Art. I  - Normele tehnice de utilizare a Sistemului roman de procesare automata a declaratiei vamale la import, aprobate prin Ordinul presedintelui A.N.A.F. nr. 1885/24.06.2016  publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 503/05.07.2016, se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La art. 4 se introduc litere h) si i) care vor avea urmatorul cuprins:
h) birou vamal de supraveghere – biroul vamal situat pe teritoriul Romaniei, responsabil de locul in care  declarantul este stabilit, unde se depune declaratia vamala de import in vamuirea centralizata la nivel national si care indeplineste atributiile prevazute la art. 179 din cod;
i) birou vamal de prezentare – biroul vamal situat pe teritoriul Romaniei, unde se prezinta marfurile in vamuirea centralizata la nivel national si care indeplineste atributiile prevazute la art.  179 din cod.

2. Dupa Titlul III se introduce Titlul IV care va avea urmatorul cuprins:

"Titlul IV - Vamuirea centralizata la nivel national
CAPITOLUL I
Conditii privind declararea marfurilor in vamuirea centralizata la nivel national
Art. 35 – (1) Declararea marfurilor in vamuirea centralizata la nivel national se utilizeaza cu respectarea urmatoarelor conditii:
a)  declarantul sa aiba statutul de operator economic autorizat, prevazut la art. 38 din cod;
b) declarantul depune la biroul vamal de supraveghere declaratia vamala standard, mentionata la art. 162 din cod si asigura prezentarea marfurilor la biroul vamal de prezentare;
c) aplicatia RCDPS functioneaza.
(2) Urmatoarele categorii de marfuri sunt excluse de la aplicarea vamuirii centralizate la nivel national:....   

CAPITOLUL II
Intocmirea si inregistrarea declaratiei vamale sub forma electronica in vamuirea centralizata la nivel national

Art. 36 – Depunerea si inregistrarea DEI se fac la biroul vamal de supraveghere.
Art. 37 – (1) in caseta... a DEI se completeaza in mod obligatoriu codul biroului vamal de prezentare.
(2) Odata cu inregistrarea DEI, aplicatia RCDPS transmite DEI si la biroul vamal de prezentare, prevederile art. 5 si 6 aplicandu-se in mod corespunzator.

Capitolul III
Acceptarea declaratiei vamale sub forma electronica in vamuirea centralizata la nivel national
Art. 38 – (1) Prevederile art. 7 si 8 se aplica in mod corespunzator.

 (2) Confirmarea prezentarii marfurilor in vama se face de biroul vamal de prezentare.
(3) Biroul vamal de supraveghere accepta DEI pentru care biroul vamal de prezentare a confirmat prezentarea marfurilor in vama, respectiv a trecut DEI  in starea  "Marfuri prezentate la biroul vamal de prezentare".

Art. 39 –  Prevederile art. 9 se aplica in mod corespunzator.

CAPITOLUL IV
Decizia de controlul

Art. 40 –  Decizia de control este luata de biroul vamal de supraveghere, prevederile  art. 10-11  aplicandu-se in mod corespunzator.

Capitolul V
Efectuarea controlului

Art. 41 -  Daca biroul vamal de supraveghere a decis efectuarea controlului fizic, dupa inscrierea rezultatelor controlului documentar biroul vamal de supraveghere trece DEI in starea "inscrierea rezultatelor controlului fizic". Aceasta stare a DEI se transmite automat de aplicatia RCDPS la biroul vamal de prezentare care, in cazuri justificate primeste pe fax, de la biroul vamal de supraveghere, documentele justificative, relevante pentru efectuarea controlului fizic solicitat.

Art. 42 –  Controlul fizic al marfurilor se efectueaza  de catre biroul vamal de prezentare care inscrie rezultatele controlului, declaratia trecand in starea "in asteptarea unei decizii".

Art. 43 – Biroul vamal de supraveghere asigura comunicarea cu declarantul, art. 12-15 aplicandu-se in mod corespunzator.

Capitolul VI
Plata datoriei vamale

Art. 44 – Plata datoriei vamale si a celorlalte taxe exigibile la plasarea marfurilor sub regimul vamal respectiv/si/sau dupa caz, constituirea garantiei se efectueaza la biroul vamal de supraveghere, art. 16 aplicandu-se in mod corespunzator.

Capitolul VII
Liberul de vama

Art. 45 – Decizia   privind acordarea liberului de vama este luata de biroul vamal de supraveghere si este transmisa automat de aplicatia RCDPS la biroul vamal de prezentare, art. 17-18 aplicandu-se in mod corespunzator.

Capitolul VIII
Modificarea si invalidarea declaratiei vamale
Art. 46 – Decizia privind acceptarea/neacceptarea cererii de modificare si invalidare a declaratiei vamale  este luata de biroul vamal de supraveghere, art. 19-30 aplicandu-se in mod corespunzator.
Art. II - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si intra in vigoare la data de .......
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala
Eugen – Dragos DOROS


Emis la Bucuresti, in …................






Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Proiect: completarea Normelor tehnice de utilizare a Sistemului roman de procesare automata a declaratiei vamale la import":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016