Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Redam mai jos proiectul de Ordin pentru completarea Normelor tehnice de utilizare a Sistemului roman de procesare automata a declaratiei vamale la import, aprobate prin OANAF1885/2016.
Proiect
O R D I N nr.
pentru completarea Normelor tehnice de utilizare a Sistemului roman de procesare automata a declaratiei vamale la import, aprobate prin Ordinul presedintelui A.N.A.F. nr. 1885/24.06.2016
Avand in vedere prevederile art. 179 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii si
tinand cont de prevederile art. 664 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al Romaniei, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 707/2006, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza prevederilor art. 11 alin.(3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Art. I - Normele tehnice de utilizare a Sistemului roman de procesare automata a declaratiei vamale la import, aprobate prin Ordinul presedintelui A.N.A.F. nr. 1885/24.06.2016 publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 503/05.07.2016, se completeaza dupa cum urmeaza:
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
1. La art. 4 se introduc litere h) si i) care vor avea urmatorul cuprins:
h) birou vamal de supraveghere – biroul vamal situat pe teritoriul Romaniei, responsabil de locul in care declarantul este stabilit, unde se depune declaratia vamala de import in vamuirea centralizata la nivel national si care indeplineste atributiile prevazute la art. 179 din cod;
i) birou vamal de prezentare – biroul vamal situat pe teritoriul Romaniei, unde se prezinta marfurile in vamuirea centralizata la nivel national si care indeplineste atributiile prevazute la art. 179 din cod.
2. Dupa Titlul III se introduce Titlul IV care va avea urmatorul cuprins:
"Titlul IV - Vamuirea centralizata la nivel national
CAPITOLUL I
Conditii privind declararea marfurilor in vamuirea centralizata la nivel national
Art. 35 – (1) Declararea marfurilor in vamuirea centralizata la nivel national se utilizeaza cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) declarantul sa aiba statutul de operator economic autorizat, prevazut la art. 38 din cod;
b) declarantul depune la biroul vamal de supraveghere declaratia vamala standard, mentionata la art. 162 din cod si asigura prezentarea marfurilor la biroul vamal de prezentare;
c) aplicatia RCDPS functioneaza.
(2) Urmatoarele categorii de marfuri sunt excluse de la aplicarea vamuirii centralizate la nivel national:....
CAPITOLUL II
Intocmirea si inregistrarea declaratiei vamale sub forma electronica in vamuirea centralizata la nivel national
Art. 36 – Depunerea si inregistrarea DEI se fac la biroul vamal de supraveghere.
Art. 37 – (1) in caseta... a DEI se completeaza in mod obligatoriu codul biroului vamal de prezentare.
(2) Odata cu inregistrarea DEI, aplicatia RCDPS transmite DEI si la biroul vamal de prezentare, prevederile art. 5 si 6 aplicandu-se in mod corespunzator.
Capitolul III
Acceptarea declaratiei vamale sub forma electronica in vamuirea centralizata la nivel national
Art. 38 – (1) Prevederile art. 7 si 8 se aplica in mod corespunzator.
(2) Confirmarea prezentarii marfurilor in vama se face de biroul vamal de prezentare.
(3) Biroul vamal de supraveghere accepta DEI pentru care biroul vamal de prezentare a confirmat prezentarea marfurilor in vama, respectiv a trecut DEI in starea "Marfuri prezentate la biroul vamal de prezentare".
Art. 39 – Prevederile art. 9 se aplica in mod corespunzator.
CAPITOLUL IV
Decizia de controlul
Art. 40 – Decizia de control este luata de biroul vamal de supraveghere, prevederile art. 10-11 aplicandu-se in mod corespunzator.
Capitolul V
Efectuarea controlului
Art. 41 - Daca biroul vamal de supraveghere a decis efectuarea controlului fizic, dupa inscrierea rezultatelor controlului documentar biroul vamal de supraveghere trece DEI in starea "inscrierea rezultatelor controlului fizic". Aceasta stare a DEI se transmite automat de aplicatia RCDPS la biroul vamal de prezentare care, in cazuri justificate primeste pe fax, de la biroul vamal de supraveghere, documentele justificative, relevante pentru efectuarea controlului fizic solicitat.
Art. 42 – Controlul fizic al marfurilor se efectueaza de catre biroul vamal de prezentare care inscrie rezultatele controlului, declaratia trecand in starea "in asteptarea unei decizii".
Art. 43 – Biroul vamal de supraveghere asigura comunicarea cu declarantul, art. 12-15 aplicandu-se in mod corespunzator.
Capitolul VI
Plata datoriei vamale
Art. 44 – Plata datoriei vamale si a celorlalte taxe exigibile la plasarea marfurilor sub regimul vamal respectiv/si/sau dupa caz, constituirea garantiei se efectueaza la biroul vamal de supraveghere, art. 16 aplicandu-se in mod corespunzator.
Capitolul VII
Liberul de vama
Art. 45 – Decizia privind acordarea liberului de vama este luata de biroul vamal de supraveghere si este transmisa automat de aplicatia RCDPS la biroul vamal de prezentare, art. 17-18 aplicandu-se in mod corespunzator.
Capitolul VIII
Modificarea si invalidarea declaratiei vamale
Art. 46 – Decizia privind acceptarea/neacceptarea cererii de modificare si invalidare a declaratiei vamale este luata de biroul vamal de supraveghere, art. 19-30 aplicandu-se in mod corespunzator.
Art. II - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si intra in vigoare la data de .......
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala
Eugen – Dragos DOROS
Emis la Bucuresti, in …................
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
In vigoare din 2013: modificari privind raspunderea individuala si in solidar pentru plata TVATransport pentru import de bunuri. Cum stabilim corect valoarea in vama?Raspunderea individuala si in solidar pentru plata TVAStudiu de caz: Importul de bunuri si deducerea TVABauturile alcoolice vandute la un pret mai mic decat cel de achizitieUltimele articole
TVA deductibil. Ce este si conditii de aplicareCe trebuie sa stie contribuabilii care realizeaza transporturi nationale si internationale cu risc fiscal ridicatE-Transport. Trebuie confirmate transporturile dupa generarea codului UIT?Transport international de bunuri. Cine are obligatia obtinerii codului UITTVA deductibil. Avantaje, conditii si exempleArticole similare
OUG 132/2022 pentru modificarea E-Transport: Noi persoane obligate sa foloseasca sistemul, valabilitate cod UIT si procedura in caz de nefunctionalitateNoutati Legislatie Fiscala 06 - 10 iulie 2009 Monitorul OficialExport bunuri. Ce tratament fiscal se aplica la facturare? Cum raportam prin decontul 300?Analiza zilei: Scutirea de TVA pentru exporturile umanitare, caritabile sau educativeCare este procedura de regularizare a TVA-ului cand factura se emite cu TVA?Ultimele articole
Combaterea contrabandei si fraudei la granita continua. Doua noi scanere au fost puse in functiune la Albita Controale vamale in 2024. Cum vor fi verificate activitatile ilicite in vamaExport de bunuri. Care sunt documentele justificative pentru aplicarea regimului de scutireDocumentele necesare pentru justificarea scutirii de TVA la exporturiRegim fiscal TVA pentru exportul de bunuriAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"