Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Achizitie servicii de asistenta juridica. Deductibilitatea cheltuielilor si a TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: tva, prestari servicii, deductibilitate cheltuieli

Intrebare: Cheltuielile suportate cu avocatul pentru asistenta jurudica in cazul unui proces pentru redactare si sustinere pretentii sunt deductibile la calculul impozitului pe profit? Cum se va proceda in ceea ce priveste regimul TVA?


Raspuns:

Conform art. 21 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

Alin. (4) lit. m) al acestui articol stabileste ca nu sunt deductibile cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii, pentru care contribuabilii nu pot justifica necesitatea prestarii acestora in scopul activitatilor desfasurate si pentru care nu sunt incheiate contracte.
 
Pct. 48 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabilesc ca, pentru a deduce cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii trebuie sa se indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

   - serviciile trebuie sa fie efectiv prestate, sa fie executate in baza unui contract incheiat intre parti sau in baza oricarei forme contractuale prevazute de lege; justificarea prestarii efective a serviciilor se efectueaza prin: situatii de lucrari, procese-verbale de receptie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, de piata sau orice alte materiale corespunzatoare;
   - contribuabilul trebuie sa dovedeasca necesitatea efectuarii cheltuielilor prin specificul activitatilor desfasurate.
Controale TVA 2021

Controale TVA 2021

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Cartea Verde a TVA

Cartea Verde a TVA

Vezi detalii


 
Asadar, cheltuielile cu serviciile de asistenta juridica sunt deductibile la determinarea profitului impozabil daca sunt efectuate in scopul obtinerii de venituri impozabile si sunt indeplinite cumulativ conditiile mai sus mentionate, respectiv:

   - serviciile sunt efectiv prestate, in baza unui contract incheiat intre parti. Justificarea prestarii efective a serviciilor se efectueaza prin actele juridice/ cererile redactate si orice alte documente care atesta reprezentarea juridica de catre avocat in fata instantelor judecatoresti;
   - societatea trebuie sa dovedeasca necesitatea efectuarii acestor cheltuieli.
 
In ceea ce priveste TVA, potrivit art. 145 alin. (2) si (3) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

"a) operatiuni taxabile;
   b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
   c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 1441;
   d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1-5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
   e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) si la art. 129 alin. (7), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
   (3) Daca nu contravine prevederilor alin. (2), persoana impozabila are dreptul de deducere a taxei si pentru cazurile prevazute la art. 128 alin. (8) si la art. 129 alin. (5)".
 
Astfel, deductibilitatea TVA aferenta achizitiilor este conditionata de necesitatea acestora pentru nevoile firmei. TVA aferenta achizitiilor este deductibila daca acestea sunt utilizate pentru realizarea unor operatiuni dintre cele prevazute de art. 145 alin. (2) si (3) din Codul fiscal .
 
Prin urmare, TVA aferenta serviciilor de asistenta juridica achizitionate poate fi dedusa doar in situatia in care acestea sunt efectuate in folosul unor operatiuni dintre cele prevazute la art. 145 din Codul fiscal , mai sus mentionate.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Achizitie servicii de asistenta juridica. Deductibilitatea cheltuielilor si a TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Comentarii 3 comentarii

dumitru alexandra 2013-03-06 18:48:47

Daca sunt studenta in anul III si parintii mi-au constituit un cont de economii intr-o banca din Romania supusa impozitarii conform regulilir bancare, din acest lucru imi pierd calitatea de asigurat la sanatate conform Legii 95/2006 art. 213, adica nu obtin venituri din munca, clarificati-mi va rog notiunea de venit din munca in raport cu o dobanda dintr-un cont de economii constituit de catre parinti din munca lor. Eu am citit in normele de aplicare a Legii sanatatii ca studentii trebuie sa se prezinte la casa de sanatate cu adeverinta de student sau carnet de student vizat la zi si declaratie pe propria raspundere ca nu obtin venituri din munca. Este vorest sau ce ati mai introdus nou? De ce casa de sanatate solicita adeverinta de venit de la administratia financiara pe ultimii 5 ani , exista o alta reglementare in acest sens? Iar administratia financiara cum elibereaza o adeverinta de venit cu o suma de 57 ron proveniti dintr0un cont de economii, unde se gaseste venitul meu? De unde sa achit eu contributia la fondul din sanatate din ce nu am? Cand o sa am un loc de munca sigur voi achita acest fond. Faceti curatenie domnilor in anomaliile legislative elaborate sau trebuie sa ne adresam intotdeauna instantelor judecatoresti?

dumitru liliana 2013-03-06 18:37:18

spuneti-mi va rog cum este posibil ca dobanda dintr_un cont de economii sa se considere venit in adevaratul sens al cuvantului daca acei bani provin dintr-o munca, adica dintr-un salariu ce faceti de fapt luati acelasi venit din mou la impozitat? Doresc un raspuns temeinic din punct de vedere juridic sa stiu ynde sa ma adresez ulterior. Multumesc.

Radka 2011-12-15 07:27:50

Deci, TVA este sau nu deductibila? Va rog, nu mai raspundeti prin citarea de articole din Codul fiscal si atat! Intrebarea este concreta: apelez la un avocat sa-mi recuperez datorii de la clienti; in litera codului fiscal se poate interpreta ca nu este o operatiune taxabila, fiind vorba de neplata unor facturi deja emise pentru operatiuni precedente acelea au fost taxabile. Problema este: se mai vrea ca firmele sa si incaseze banii de la clienti, sau MF e interesat doar sa colectam TVA pe facturi care nu se mai incaseaza niciodata? Asta trebuie comentat cu claritate.

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016