keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Abonamente medicale. Competenta organelor fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Dec. 2018 Exclusiv
Tags: legea 227, og 57, codul fiscal

La sfatul specialistilor nostri a apelat un reprezentant al unui institut national de cercetare dezvoltare (INCD), entitate de drept public conform OG 57/2002 art. 7 si art.11, care are mai multe nelamuriri privind abonamentele medicale oferite angajatilor. Institutul are sindicat si Contract Colectiv de Munca valabil pana in anul 2020. In cele ce urmeaza redam cazul prezentat de reprezentantul INCD.

"In anul 2018 am incheiat un contract pentru medicina muncii si servicii medicale pe baza de abonament cu o clinica medicala. Conform Legii 227/2015 art.76, alin. (4) lit. t), serviciile medicale pe baza de abonament nu sunt venituri de natura salariala si asa le-am si considerat.

In schimb, organul de control ne-a spus ca nu aveam dreptul sa angajam o cheltuiala pe acest domeniu, doar pentru medicina muncii cu motivatia: ce nu este interzis, nu inseamna ca e permis vis-a-vis de facilitatea fiscal din Codul fiscal. Aceste servicii medicale altele decat cele pe medicina muncii nu au fost prinse in CCM. Nu suntem institutie publica, nu primim alocatii bugetare si nu suntem parte componenta a bugetului general consolidat; sursele noastre de finantare sunt:

1. din fodurile de cerc.dezvoltare alocate din PIB si care sunt castigate prin competitiile lansate de ministerul cercetarii, competitii la care participam ca oricare entitate din Romania si in functie de evaluari,castigam sau nu;

2. din fonduri europene castigate tot din competitii internationale;

3. din surse proprii obtinute din activitati economice de prestari servicii.

Angajatorul are dreptul sa contracteze servicii medicale cu abonament pentru salariati si neimpozabile in limita a 400 euro pe an?"

Iata raspunsul specialistului

Art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal stabileste ca nu sunt venituri impozabile primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
 
Totodata, la art. 142 lit. s)  pct. 6 din Codul fiscal se prevede ca nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele avantaje primite in legatura cu o activitate dependenta: contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, precum si primele de asigurare voluntara de sanatate si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca limitele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. s) si t) pentru veniturile neimpozabile, precum si primele aferente asigurarilor de risc professional.
 
Asadar, serviciile medicale sub forma de abonament suportate de angajator pentru salariatii proprii nu reprezinta venit impozabil si nu se taxeaza cu contributii sociale in limita de 400 Euro pe an.

Nu exista un act normativ care sa interzica angajatorului sa suporte contravaloarea abonamentelor medicale pentru salariatii proprii. Ar fi necesar sa existe o decizie a angajatorului luata de organul de conducere competent privind suportarea acestor abonamente. Codul fiscal nu stabileste obligatia angajatorului de a mentiona aceste sume in contractul de munca asa cum o face in cazul altor venituri. Prin urmare, nu exista obligatia de a fi prevazute in contractul de munca dar o decizie a angajatorului ar trebui sa existe. In orice caz, organele fiscale nu au competenta de a controla daca un angajator are/nu are dreptul de a suporta contravaloarea abonamentelor medicale.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016