keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Servicii de formare profesionala furnizate de nerezident. Cum se impoziteaza?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Feb. 2015 Exclusiv
Tags: servicii formare profesionala, nerezident, servicii, nerezidenti, venituri, cod fiscal

In cazul urmator, o societate din Romania trimite salariati in strainatate la cursuri de formare profesionala in domeniul cercetarii. Firma nerezidenta factureaza catre societatea din Romania aceste cursuri.


Vom stabili daca aceste cursuri fac obiectul impozitului pe nerezidenti conform art 115 lit. k) din Codul fiscal, precum si in ce mod se impoziteaza daca aceste cursuri se desfasoara in Romania.

In conformitate cu prevederile art. 115 lit. k) din Codul fiscal sunt venituri impozabile obtinute din Romania veniturile din servicii prestate in Romania de orice natura si in afara Romaniei de natura serviciilor de management, de consultanta in orice domeniu, de marketing, de asistenta tehnica, de cercetare si proiectare in orice domeniu, de reclama si publicitate indiferent de forma in care sunt realizate si celor prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari publici, contabili, auditori.

Avand in vedere cele de mai sus si obiectul serviciului prestat de catre furnizorul de servicii din din strainatate (este necesara analiza mai detaliata a clauzelor contractuale pentru a identifica mai exact natura serviciului si o eventuala delimitare de sfera redeventelor conform art. 7 pct. 28 din Codul fiscal) consideram ca veniturile realizate de catre acesta urmeaza sa faca obiectul impunerii in Romania aplicandu-se cota de 16% asupra veniturilor realizate potrivit art. 116 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal.

Cu toate acestea, in masura in care nerezidentul va prezenta certificat de rezidenta fiscala vor fi aplicabile prevederile conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiat intre Romania si statul respectiv. In aceste conditii, vor fi aplicabile prevederile articolelor referitoare la art. 7 – beneficiile intreprinderii din Conventia model OECD dintre Romania si statul respectiv astfel incat veniturile realizate de catre nerezident nu vor mai face obiectul impunerii in statul de sursa al venitului - Romania daca nu sunt realizate prin intermediul unnui sediu permanent situat in Romania.

Asadar, consideram ca veniturile de natura celor mentionate in cuprinsul intrebarii fara ca prin detaliere sa fie excluse din sfera serviciilor impozabile in Romania chiar daca sunt prestate in strainatate vor face obiectul impunerii in Romania, urmand ca pe baza Conventiei aplicabile veniturile sa fie impozabile doar in statul de rezidenta al prestatorului de servicii.

Raspuns oferit de expertul in proceduri fiscale Justinian Cucu pentru www.portalcontabilitate.ro

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016