Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Agentia Nationala de Administrare Fiscala transmite, printr-un material infomativ, modalitatea prin care se aplica cota redusa de TVA pentru livrarea de locuinte catre persoanele fizice.
[articolul 291 alineatul 3 litera (c) pct. 3 din Codul fiscal]
1. Ce se intelege prin locuinta?
Prin locuinta se intelege constructia alcatuita din una sau mai multe camere de locuit, cu dependintele, dotarile ÅŸi utilitatile necesare, care, la data livrarii, satisface cerintele de locuit ale unei persoane ori familii.
2. Care sunt conditiile pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale?
Suprafata utila* a locuintelor sa fie de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodareÅŸti**
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
* Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei 114/1996.
Valoarea locuintelor, achizitionate de persoanele fizice, inclusiv a terenului pe care sunt construite, sa nu depaseasca suma de 450.000 lei*, exclusiv TVA.
*Valoarea limita de 450.000 lei cuprinde valoarea locuintei, inclusiv valoarea cotelor indivize din partile comune ale imobilului si a anexelor gospodaresti si, dupa caz, a terenului pe care este construita locuinta, dar exclude unele drepturi de servitute legate de locuinta respectiva
> Incepand cu data de 1 ianuarie 2021, valoarea limita este de 140.000 euro.
(Legea 248/2020 publicata in Monitorul Oficial 1079/13.11.2020) <
Cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea TVA.
[articolul 290 alineatul (2) din Codul fiscal].
In momentul vanzarii locuintele sa poata fi locuite ca atare
BAZA LEGALA:
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
INFORMARE ANAF: Stabilirea perioadei fiscale la platitorii de TVA. Completarea Formularului 094Sustinerea entitatilor non profit, a unitatilor de cult si acordarea de burse private de catre persoanele fizice care realizeaza venituri impozabile (INFORMARE ANAF)Aplicarea cotei reduse de TVA pentru livrarea de locuinte catre persoanele fizice. Valori limita (INFORMARE ANAF)Cum pot obtine persoanele fizice documentele fiscale necesare in strainatate. INFORMARE ANAFCe trebuie sa stii despre stabilirea din oficiu a CAS si a CASS (INFORMARE ANAF)Ultimele articole
INFORMARE ANAF: Agricultorii pot beneficia de o compensatie in cota forfetara, in anumite conditiiInformatii importante cu privire la facturarea electronica oferite de ANAFINFORMARE ANAF cu privire la modificarile aduse de OUG 31/2024 impozitului pe profit, micro si TVAINFORMARE ANAF. Cum se face raportarea informatiilor referitoare la finantarile primite de persoanele juridicePro rata. Ce inseamna, formula de calcul si cazuri practiceAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"