Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cursul de schimb valutar folosit in stabilirea bazei de impozitare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Oct. 2007

Cursul de schimb valutar folosit in stabilirea bazei de impozitare O persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal incaseaza 1.000 euro drept avans pentru ...

Cursul de schimb valutar folosit in stabilirea bazei de impozitare

O persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal incaseaza 1.000 euro drept avans pentru livrarea unui automobil de la o alta societate B. A va emite o factura catre B la cursul de 3,5 lei/euro, valabil la data incasarii avansului.

Baza de impozitare a TVA = 1.000 euro x 3,5 lei/euro = 3500 lei.

Taxa pe valoarea adaugata aferenta avansului = 3500 x 19% = 665 lei.

Dupa o perioada de 3 luni are loc livrarea automobilului, care costa 5.000 euro. Cursul din data livrarii bunului este de 3,6 lei/euro. Baza de impozitare TVA se determina astfel:

(1.000 euro x 3,5 lei/euro) + (4.000 euro x 3,6 lei/euro) = 17.900 x 19% = 3401 lei.

Pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii in interiorul tarii, contractate in valuta cu decontare in lei la cursul de schimb din data platii, diferentele de curs dintre cursul de schimb din data la care are loc faptul generator de taxa sau, dupa caz, din data de 15 a lunii urmatoare in care a luat nastere faptul generator de taxa si cursul de schimb utilizat la data incasarii, nu sunt considerate diferenta de pret.

Conform Codului fiscal, art. 1391 din Codul fiscal, persoanele impozabile pot utiliza, in determinarea bazei de impozitare, cursul de schimb comunicat de BNR sau cel comunicat de banca prin care se fac decontarile, la data cand intervine exigibilitatea pentru operatiunile respective.

In contractele comerciale pe care le incheiati trebuie sa mentionati cursul pe care il veti utiliza la decontarile cu partenerul dumneavoastra: cel comunicat de BNR sau cursul bancii comerciale prin care efectuati decontarile.

Pentru achizitiile intracomunitare , data de referinta pentru cursul de schimb este data emiterii facturii de catre partenerul extern pentru intreaga contravaloare a livrarii respective sau, in lipsa facturii, cel tarziu a 15-a zi lucratoare a lunii urmatoare faptului generator (data pana la care trebuie sa va autofacturati).

Pentru tranzactii cu plata in avans, altele decat cele intracomunitare , exigibilitatea intervine la data incasarii avansului. Pe cale de consecinta, cursul utilizat va fi cel de la momentul exigibilitatii.

Cursul de schimb utilizat la data incasarii avansului ramane definitiv, el neschimbandu-se in momentul definitivarii tranzactiei!

Pentru importul de bunuri:


In cazul operatiunilor vamale, cursul de schimb urmeaza reguli speciale stabilite prin reglementarile vamale.

Regulamentul Vamal Comunitar stabileste ca determinarea valorii in vama a marfurilor importate se face utilizand cursul de schimb inregistrat in penultima zi de miercuri a lunii si publicat in ziua respectiva sau in ziua urmatoare.

Acest curs se utilizeaza pentru intreaga luna calendaristica urmatoare, cu exceptia cazului in care acesta inregistreaza diferente pozitive de 5% sau mai mari fata de valoarea initiala. Noul curs se utilizeaza incepand din ziua de miercuri urmatoare, pentru intreaga perioada ramasa din luna calendaristica.

Cotele de TVA

1. cota standard este de 19% si se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotei reduse;

2. cota redusa este de 9% si se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:

● serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, cinematografe;

● livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii. In categoria acestor bunuri intra si cele inregistrate pe suporturi magnetice sau pe alte tipuri de suporturi. Cota redusa pentru carti se aplica doar asupra acelora care au codul ISBN, iar la reviste, asupra acelora cu codul ISSN.

Nu este aplicabila cota redusa pentru livrarea de carti, ziare si reviste care sunt destinate in principal sau exclusiv publicitatii.

Cu privire la aceasta conditie, Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal prevad faptul ca expresia „in principal“ face referire la cartile, ziarele sau revistele din al caror continut, mai mult de 50 de procente sunt destinate publicitatii.

Schimbarea definitiei livrarilor de bunuri incepand cu data de 1 ianuarie 2007 a facut ca in practica sa existe o serie de probleme in ceea ce priveste tratarea unor operatiuni impozabile.

Din aceasta categorie fac parte activitatile de tiparire desfasurate de tipografii, care pana la data de 31 decembrie 2006 erau considerate prestari de servicii chiar daca pretul acestora includea, printre altele, hartia si cerneala tipografiei. Acest fapt se datoreaza acceptiunii generale (materializate si prin raspunsuri date de catre MFP) conform careia in aceasta operatiune nu era transmis si dreptul de proprietate intelectuala asupra materialelor tiparite.

Modificarea definitiei livrarilor de bunuri a facut ca operatiunile in discutie sa fie interpretate ca livrari si sa le fie aplicabila cota redusa de TVA (solutie la care subscriem), desi nici Codul fiscal si nici Normele metodo logice de aplicare a acestuia nu prevedeau acest lucru in mod expres.

Consideram clara insa vointa legiuitorului in sensul de a socoti serviciile de tiparire efectuate de tipografii cu materiale proprii ca fiind livrari de bunuri carora li se aplica, prin urmare, cota redusa de TVA prin introducerea, incepand cu anul 2008, a unei noi prevederi a Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal.

Astfel, desi textul in discutie este asezat cel putin curios alaturi de cele referitoare la locul prestarii de servicii, punctul 151 alin. (6) al Normelor metodologice prevede faptul ca activitatile de tiparire pot fi considerate atat prestari de servicii, cat si livrari de bunuri, astfel:

● in situatia in care beneficiarul care detine drepturile de autor si se limiteaza la a transmite continutul acestora pe orice suport tipografiei (hartie, dicheta, CD, e-mail etc.), iar aceasta se obliga sa tipareasca sau, dupa caz, sa si editeze materialul utilizand hartia si/sau alte materiale proprii necesare se va considera ca tipografia realizeaza o livrare de bunuri catre clientul sau, in sensul art. 128 din Codul fiscal;

● in situatia in care beneficiarul care detine drepturile de autor si transmite continutul acestora pe orice suport tipografiei (hartie, discheta, CD, e-mail etc.), precum si hartia necesara realizarii acestora si/sau, dupa caz, alte materiale care servesc la realizarea cartii/tipariturii, se considera ca tipografia realizeaza o prestare de servicii catre clientul sau, in sensul art. 129 din Codul fiscal.

Asadar, pentru stabilirea regimului de TVA aplicabil lucrarilor de tiparire este necesara solutionarea contractului incheiat intre furnizor/prestator si beneficiar.

Regulile aferente stabilirii locului prestarilor de ser vicii si a celui al livrarilor de bunuri stabilite prin prevederile art. 133 alin. (2) lit. h) Cod fiscal, respectiv art. 132 Cod fiscal, vor fi aplicabile in functie de natura contractului de editare incheiat;

● livrarea de proteze si de accesorii ale acestora, cu exceptia protezelor dentare, cu exceptia celor de la art. 141 alin. (2) lit. c), care sunt scutite de TVA;

Normele de aplicare a Codului fiscal definesc „proteza medicala“ ca fiind dispozitivul medical care amplifica, restabiles te sau inlocuieste zone din tesuturile moi sau dure, precum si functii ale organismului uman, acest dispozitiv putand fi intern, extern sau atat intern, cat si extern.

„Accesoriul unei proteze“ este un articol care este prevazut in mod special de catre producator pentru a fi utilizat impreuna cu proteza medicala.

● livrarea de produse ortopedice;

Si produsele ortopedice beneficiaza de o definire in textul Normelor de aplicare a Codului fiscal. Astfel, ele sunt identificate ca fiind protezele utilizate pentru amplificarea, restabilirea sau inlocuirea tesuturilor moi ori dure, precum si a unor functii ale sistemului osteoarticular,

protezele utilizate pentru modificarea caracteristicilor structurale si functionale ale sistemului neuromuscular si scheletic, precum si incaltamintea ortopedica realizata la recomandarea medicului de specialitate, mijloacele si dispozitivele de mers ortopedice, precum fotolii rulante si/sau alte vehicule similare pentru invalizi, parti si/sau accesorii de fotolii rulante ori de vechicule similare pentru invalizi.

● livrarea de medicamente de uz uman si veterinar;

● cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping.

Cota redusa este aplicabila si pentru masa servita in astfel de locatii, cu conditia ca aceasta sa fie inclusa in pretul de cazare.

Intermediarii care actioneaza in nume propriu, dar in contul altor persoane, in astfel de operatiuni, pot aplica cota redusa de 9% serviciilor pe care le intermediaza.

Nu pot aplica cota redusa agentii economici care sunt obligati sa aplice regimul special prevazut sa art. 1521 din Codul fiscal, pentru agentiile de turism.

Cota aplicabila

Cota aplicabila pentru o anumita operatiune este cota in vigoare la data la care intervine faptul generator pentru operatiunea respectiva. B

Pentru determinarea sumei de plata, va fi aplicata cota in vigoare (standard sau redusa) asupra bazei de impozitare determinate potrivit legii.

Conform normelor de aplicare a art. 140 din Codul fiscal, determinarea sumei de plata se face aplicand procedeul sutei marite, care, atunci cand vanzarea include si taxa, matematic inseamna:

● pentru cota standard: 19 x 100/119, si

● pentru cota redusa: 9 x 100/109.

Pretul de vanzare include de obicei TVA, in cazul livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii directe catre persoane fizice pentru care nu este necesara emiterea unei facturi, asa cum sunt:

● serviciile de transport prestate de catre taximetristi sau alte tipuri de transport desfasurate pe baza biletelor de calatorie sau abonament (transport in comun);

● vanzarile cu amanuntul sau prestarile de servicii consemnate in documente, fara ominalizarea cumparatorului;

● livrarile de bunuri si prestarile de servicii consemnate in documente specifice, care contin cel putin informatiile minimale pe care Codul fiscal, in art. 155 alin. (5), le impune pentru factura.

Situatia este similara si in cazul acelor contracte in care clauzele contractuale prevad ca pretul contractat include si taxa.

Pentru urmatoarele operatiuni, cota aplicabila este cea de la data exigibilitatii taxei:

● bunuri plasate in regim vamal de admitere temporara, cu exonerare totala de la plata taxelor vamale;

● bunuri prezentate autoritatilor vamale in vederea vamuirii si, dupa caz, plasate in depozit necesar cu caracter temporar;

● bunuri introduse intr-o zona libera sau intr-un antrepozit liber;

● bunuri plasate in regim de antrepozit vamal;

● bunuri plasate in regim de perfectionare activa, cu suspendare de la plata drepturilor de import;

● bunuri plasate in regim de tranzit vamal extern;

● bunuri admise in apele teritoriale:

– pentru a fi incorporate pe platforme de forare sau de productie, in scopul construirii, repararii, intretinerii, modificarii sau reutilarii acestor platforme, ori pentru conectarea acestor platforme de forare sau de productie la tarm;

– pentru alimentarea cu carburanti si aprovizionarea platformelor de forare sau de productie;

pentru achizitii intracomunitare de bunuri.

Pentru importul de bunuri si achizitiile intracomunitare, cota aplicata este cea corespunzatoare unor livrari de bunuri similare pe teritoriul Romaniei.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cursul de schimb valutar folosit in stabilirea bazei de impozitare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016