Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Import materie prima. Cum se aplica in mod corect cota de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: import, cota tva, livrari, codul fiscal, bunuri, sume, livrare ulterioara, tva

O societate achizitioneaza din import o substanta care se incadreaza in NC 2833. Pana la acest moment, se mentioneaza ca, in baza unei DVI societatea achita TVA 24 %. Dupa procesare, substanta respectiva este comercializata diverselor societati si pentru scopuri diferite, una dintre utilizari fiind si productia de hrana animala.


Teoretic, in baza prevederilor din Codul Fiscal pentru livrarile pentru care  exista dovada ca substanta este utilizata pentru hrana animala atat la import, cat si la livrare, trebuie aplicata cota de 9%?

Se va tine o evidenta separata pentru destinatia privind hrana animalelor?

De asemenea, in ce masura e societatea obligata sa ceara clientilor sai o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca vor utiliza produsul achizitionat pentru hrana animala?

E suficient faptul ca acestia sunt producatori de produse destinate pentru hrana aniumala si au CAEN-ul respectiv?

In conformitate cu prevederile art. 140 alin. (5) din Codul fiscal, cota aplicabila pentru importul de bunuri este cota aplicabila pe teritoriul Romaniei pentru livrarea aceluiasi bun.
 
Conform art. 140 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal se aplica cota TVA de 9% pentru flivrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele. Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC din anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful Vamal Comun, astfel cum a fost modificata prin Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 1.101/2014 al Comisiei din 16 octombrie 2014, corespunzatoare acestor bunuri.
Potrivit pct.6 indice 1 lit. x) din normele metodologice date in aplicarea acestui articol, cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal se aplica pentru livrarea urmatoarelor bunuri:

x) produse chimice anorganice si organice care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau inlocui alimentele destinate consumului uman sau animal si care se incadreaza la codurile NC 2801-2853 si 2901-2942, cu exceptia codurilor 2805 40, 2815, 2818-2825, 2828, 2834, 2837, 2843-2846, 2849, 2850, 2852, 2853 00 50, 2901-2904, 2905 11-2905 39 95, 2909 11 00-2909 60 si 2910,
Potrivit pct. 6 indice 3, pentru livrarea bunurilor prevazute la alin. (61) lit. n), o) si u) care se incadreaza la codurile NC 1207, 1209, 1211, 1212, 1518, 1520, 1521, 1522, 2303 si 2307 si a celor de la alin. (61) lit. v)-y), datorita naturii lor, cota redusa de TVA de 9% se aplica de orice furnizor numai daca acesta poate face dovada ca sunt utilizate pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau inlocui alimentele destinate consumului uman sau animal. Aceasta conditie se considera indeplinita daca bunurile:

a) fie sunt comercializate in propriile magazine de comert cu amanuntul sau cash and carry sau sunt utilizate in propriile unitati de productie de alimente destinate consumului uman sau animal, restaurante sau alte unitati de servicii de alimentatie, pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau inlocui alimentele destinate consumului uman sau animal;

b) fie sunt livrate catre persoane impozabile care desfasoara activitati de comert cu amanuntul, comert cash and carry, restaurant sau alte activitati de servicii de alimentatie ori activitati de productie de alimente destinate consumului uman sau animal.
 
Asadar, pentru podusele care se incadreaza la codul 2833 cota redusa de 9% se aplica daca acestea sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau inlocui alimentele destinate consumului uman sau animal. In cazul importului acestor bunuri  cota redusa de TVA se aplica pe baza declaratiei angajament, al carei model este prevazut in anexa nr. 4 la norme, care se depune la organul vamal competent la momentul importului, din care sa rezulte:

a) fie ca va comercializa bunurile importate in propriile magazine de comert cu amanuntul sau cash and carry sau le va utiliza in propriile unitati de productie de alimente destinate consumului uman sau animal, restaurante sau alte unitati de servicii de alimentatie, pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau inlocui alimentele destinate consumului uman sau animal;
b) fie ca va livra ulterior importului bunurile catre persoane impozabile care desfasoara activitati de comert cu amanuntul, comert cash and carry, restaurante sau alte activitati de servicii de alimentatie ori activitati de productie de alimente destinate consumului uman sau animal.

Daca societatea care importa aceste bunuri  nu poate face dovada aplicarii cotei reduse de TVA de 9% in conditiile mai sus redate se aplica cota de TVA de 24%, chiar daca pentru o livrare ulterioara se aplica cota redusa de 9% pentru acelasi bun.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu, economist

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Import materie prima. Cum se aplica in mod corect cota de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016