Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Produse realizate cu materialul clientului. Aplicarea TVA-ului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Iun. 2018
Tags: aplicare tva, descarcarea gestiunii

Sunt situatii cand anumite companii prefera sa achizitioneze doar o parte din serviciile prestate de o societate. Concret, sa spunem ca societatea Y, inregistrata in scopuri de TVA platitoare de impozit pe profit este principalul client al companiei X, producatoare de mobila.

Din varii motive, societatea X doreste sa produca mobila pentru societatea Y, dar cu materia prima si materialele clientului Y (pe baza unor procese verbale de custodie). Asadar, societatea X va factura societatii Y doar manopera + profit aferent producerii mobilei, deoarece va lucra cu materialul clientului, conform contractului incheiat. Ulterior, firma Y va comercializa bunurile rezultate.

Este corecta, din punct de vedere comercial, contabil si fiscal aceasta relatie contractuala pentru ambele societati? Care este circuitul documentelor? Ce firma va tine evidenta costului de productie?

Cum trebuie sa procedam pentru a lucra corect, din punct de vedere fiscal, la ambele firme? Pot aparea probleme fiscale la eventuale controale ANAF, din prisma TVA-ului, impozit pe venit profit la firma X sau Y? 
Firma X va colecta TVA si impozit pe venit doar aferent serviciului facturat (manopera mobila si eventual profit)?
 

Specialistii portalcodulfiscal.ro raspund la toate aceste intrebari

Incepand cu momentul in care compania X a decis sa produca mobila folosind materia prima a clientului, ea nu mai este producator de mobila, ci prestator de servicii. Clientul Y achizitioneaza materiile prime si materialele, iar societatea X le receptioneaza distinct in gestiune ca bunuri primite spre prelucrare, in baza Avizului de insotire a marfii.
Expertul contabil Olga Crevelescu considera ca este corecta si posibila o astfel de relatie comerciala.
 
Clientul Y este cel care va tine evidenta costului de productie al mobilei (va include in cost valoarea materiilor prime si materialelor achizitionate, valoarea manoperei facturate de societatea X si eventual alte costuri legat de aceste bunuri, daca exista).
 
In aplicarea acestei prevederi, conform punctului 284 alin. (2) lit. a) din Reglementarile contabile, este necesar sa se asigure receptionarea tuturor bunurilor materiale intrate in entitate si inregistrarea acestora la locurile de depozitare. Bunurile materiale primite pentru prelucrare, in custodie sau in consignatie se receptioneaza si inregistreaza distinct ca intrari in gestiune. In contabilitate, valoarea acestor bunuri se inregistreaza in conturi in afara bilantului.

Deci receptia bunurilor in gestiune se va reflecta in contabilitate in conturi in afara bilantului:
8032 = -

Descarcarea gestiunii in baza Bonului de consum:
- = 8032
 
Conform punctului 446 alin. (1) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, veniturile din prestari de servicii se inregistreaza in contabilitate pe masura efectuarii acestora. Prestarea de servicii cuprinde inclusiv executarea de lucrari si orice alte operatiuni care nu pot fi considerate livrari de bunuri. 

Stadiul de executie al lucrarii se determina pe baza de situatii de lucrari care insotesc facturile, procese‐verbale de receptie sau alte documente care atesta stadiul realizarii si receptia serviciilor prestate, conform punctului 446 alin. (2) din Reglementarile contabile.
Mobila va fi receptionata de beneficiar, iar societatea X va factura manopera, deci va calcula TVA si impozit doar la manopera facturata.
Este de retinut faptul ca, potrivit punctului 446 alin. (4) din Reglementarile contabile, contravaloarea lucrarilor nereceptionate de beneficiar pana la sfarsitul perioadei se evidentiaza la cost, in contul 332 "Servicii in curs de executie", pe seama contului 712 "Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie".
 
Deci la finalul lunii, in cazul in care ati efectuat cheltuieli aferente serviciilor care nu au fost inca receptionate de clienti, veti recunoaste la pret de cost serviciile in curs de executie:
332 = 712 cheltuieli aferente serviciilor nereceptionate de beneficiar.

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Produse realizate cu materialul clientului. Aplicarea TVA-ului":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016