Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pentru taxa aferenta achizitiei unui bun de capital care a fost cumparat de locatar (utilizator) printr-un contract de leasing, perioada de ajustare incepe la data de 1 ianuarie a anului in care a avut loc transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, dar ajustarea se efectueaza pentru suma integrala a taxei deductibile aferente bunului de capital, inclusiv pentru taxa platita sau datorata inainte de data transferului dreptului de proprietate.
Ajustarea se efectueaza in perioada fiscala in care intervine transferul dreptului de proprietate si se realizeaza pentru suma taxei aferente perioadei ramase din perioada de ajustare, inclusiv anul in care are loc transferul dreptului de proprietate.
Pentru indeplinirea obligatiei de ajustare de catre cumparator, societatea de leasing trebuie sa transmita cumparatorului o copie a registrului bunurilor de capital din care sa rezulte:
– incadrarea mijlocului fix vandut in categoria „bun de capital”;
– suma TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere;
– perioada de utilizare;
– perioada de ajustare.
Suma TVA se ajusteaza in baza prevederilor art. 149 din Codul fiscal si punctului 54 din Normele de aplicare dupa cum urmeaza:
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Examen Consultant Fiscal 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
* de o perioada de 5 ani pentru un bun de capital mobil;
* pe o perioada de 20 de ani pentru un bun imobil.
Perioada de ajustare incepe:
* de la data de 1 ianuarie a anului in care a fost achizitionat un bun mobil sau imobil, daca achizitia a avut loc dupa data aderarii;
* de la data de 1 ianuarie a anului in care un bun imobil a fost receptionat.
Ajustarea se efectueaza pentru suma integrala a taxei deductibile, inclusiv pentru taxa platita sau datorata inainte de data aderarii, daca anul primei utilizari este anul aderarii sau un an ulterior aderarii.
Ajustarea nu se efectueaza pentru suma TVA dedusa aferenta ratelor achitate de catre locatar pe intreaga perioada de derulare a contractului de leasing. Ajustarea se efectueaza doar pentru suma TVA dedusa de catre locator la momentul achizitiei bunului.
Pentru activele corporale fixe care nu se incadreaza in categoria bunurilor de capital, ajustarea se efectueaza in baza prevederilor art. 148 din Codul fiscal si punctului 53 din Normele de aplicare la o baza de impozitare reprezentata de valoarea ramasa neamortizata de catre locator la momentul transferului dreptului de proprietate.
Pentru indeplinirea obligatiei de ajustare de catre cumparator, societatea de leasing trebuie sa transmita cumparatorului valoarea neamortizata a mijlocului fix.
Ajustarea TVA se efectueaza chiar daca locatarul/utilizatorul a limitat dreptul de deducere a TVA pentru valoarea reziduala aferenta achizitionarii unui autoturism.
O astfel de situatie se regaseste in cazul autoturismelor achizitionate in leasing pentru care locatarul a stabilit o perioada de amortizare de 4 ani
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Cum facem ajustarea sumei TVA deduse la retragerea optionala?Noutati ANAF cu incidenta fiscala, publicate in MonitorCesiune parti sociale intre asociati sub valoarea nominala. Aspecte legaleScoaterea din evidentele platitorilor de TVA. Studiu de cazStudiu de caz: Scoaterea din evidenta a creantei unei societati aflate in procedura de falimentUltimele articole
Depunerea dosarului preturilor de transfer pentru anul 2021 trebuie facuta pana pe 25 iunie. Ce sanctiuni se aplica in caz contrarConsolidarea situatiilor financiare in Romania. Inregistrari contabile. Studiu de cazVanzare bun imobil si teren - regim fiscal TVAAjustarea TVA in cazul falimentului, conform Codului fiscalTranzactii intre persoane afiliate. Care sunt implicatiile fiscale?Articole similare
Inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor fizice si taxarea inversa pentru unele livrariInregistrari contabile credit note si casare produseOrganizarea evidentei pentru PFA platitoare de TVACum si cand inregistrez omisiunea unor rapoarte Z din lunile anterioare?Sume uriase de recuperat | Ce planuri are Comisia EuropeanaUltimele articole
ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAImpozitare autoturisme de lux si completarea Declaratiei 216Doua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaCalendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Articole similare
TVA si regimul de taxare al veniturilor din chiriiClient radiat. Scoatere din evidenta creantaAJUSTAREA TVA pentru marfa depreciata data spre distrugereVanzare mijloc fix amortizat partial. Implicatii fiscaleEfectele anularii inregistrarii in scopuri de TVAUltimele articole
Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaCotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceCum se ajusteaza taxa deductibila dupa achizitionarea unui autoturismAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"