Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Procedura de ajustare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Nov. 2011 Exclusiv
Tags: procedura de ajustare, tva, ajustarea tva

Pentru taxa aferenta achizitiei unui bun de capital care a fost cumparat de locatar (utilizator) printr-un contract de leasing, perioada de ajustare incepe la data de 1 ianuarie a anului in care a avut loc transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, dar ajustarea se efectueaza pentru suma integrala a taxei deductibile aferente bunului de capital, inclusiv pentru taxa platita sau datorata inainte de data transferului dreptului de proprietate.


Ajustarea se efectueaza in perioada fiscala in care intervine transferul dreptului de proprietate si se realizeaza pentru suma taxei aferente perioadei ramase din perioada de ajustare, inclusiv anul in care are loc transferul dreptului de proprietate.

Pentru indeplinirea obligatiei de ajustare de catre cumparator, societatea de leasing trebuie sa transmita cumparatorului o copie a registrului bunurilor de capital din care sa rezulte:

– incadrarea mijlocului fix vandut in categoria „bun de capital”;
– suma TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere;
– perioada de utilizare;
– perioada de ajustare.

Suma TVA se ajusteaza in baza prevederilor art. 149 din Codul fiscal si punctului 54 din Normele de aplicare dupa cum urmeaza:


* de o perioada de 5 ani pentru un bun de capital mobil;
* pe o perioada de 20 de ani pentru un bun imobil.

Perioada de ajustare incepe:

* de la data de 1 ianuarie a anului in care a fost achizitionat un bun mobil sau imobil, daca achizitia a avut loc dupa data aderarii;
* de la data de 1 ianuarie a anului in care un bun imobil a fost receptionat.

Ajustarea se efectueaza pentru suma integrala a taxei deductibile, inclusiv pentru taxa platita sau datorata inainte de data aderarii, daca anul primei utilizari este anul aderarii sau un an ulterior aderarii.

Ajustarea nu se efectueaza pentru suma TVA dedusa aferenta ratelor achitate de catre locatar pe  intreaga perioada de derulare a contractului de leasing. Ajustarea se efectueaza doar pentru suma TVA dedusa de catre locator la momentul achizitiei bunului.

Pentru activele corporale fixe care nu se incadreaza in categoria bunurilor de capital, ajustarea se efectueaza in baza prevederilor art. 148 din Codul fiscal si punctului 53 din Normele de aplicare la o baza de impozitare reprezentata de valoarea ramasa neamortizata de catre locator la momentul transferului dreptului de proprietate.

Pentru indeplinirea obligatiei de ajustare de catre cumparator, societatea de leasing trebuie sa transmita cumparatorului valoarea neamortizata a mijlocului fix.
Ajustarea TVA se efectueaza chiar daca locatarul/utilizatorul a limitat dreptul de deducere a TVA pentru valoarea reziduala aferenta achizitionarii unui autoturism.

O astfel de situatie se regaseste in cazul autoturismelor achizitionate in leasing pentru care locatarul a stabilit o perioada de amortizare de 4 ani

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Procedura de ajustare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016