Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Justificare TVA: folosim si facturi venite prin e-mail?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 07 Oct. 2011 Exclusiv
Tags: codul fiscal, factura, stampilarea facturilor, tva

Potrivit art. 146 alin. (1) din Codul fiscal , pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA, pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, persoana impozabila trebuie sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155.


Pct. 46 alin. (1) din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al acestor documente, inclusiv facturi transmise pe cale electronica in conditiile stabilite la pct. 73, care sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal , cu exceptia facturilor simplificate prevazute la pct. 78. Facturile transmise prin posta electronica sunt considerate facturi in original. In cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii exemplarului original al documentului de justificare, beneficiarul va solicita emitentului un duplicat al facturii, pe care se va mentiona ca inlocuieste documentul initial. Duplicatul poate fi o factura noua emisa de furnizor/prestator, care sa cuprinda aceleasi date ca si factura initiala, si pe care sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala sau o fotocopie a facturii initiale, pe care sa se aplice stampila furnizorului/prestatorului si sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala.

Conform art. 155 alin. (6) din Codul fiscal , semnarea si stampilarea facturilor nu sunt obligatorii.
 
Potrivit prevederilor art. 155 alin. (8) lit. c), prin norme se stabilesc conditiile in care se pot transmite facturi prin mijloace electronice.

Pct. 73 alin. (1) lit. a) din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, pentru operatiuni efectuate in Romania, inclusiv pentru livrari intracomunitare se pot transmite facturi prin mijloace electronice in urmatoarele conditii:

   1. partile sa incheie un acord prin care sa se prevada aceasta procedura de facturare;
   2. sa se garanteze autenticitatea sursei si integritatea continutului facturii prin:
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice
Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari
Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Vezi detalii


   (i) semnatura electronica, conform prevederilor Legii 455/2001 privind semnatura electronica; sau
   (ii) schimbul electronic de date EDI definit la art. 2 din Recomandarile Comisiei 1994/820/CE din 19 octombrie 1994 referitor la aspectele legale ale schimbului electronic de date; sau".
    (iii) alte modalitati de garantare a autenticitatii sursei si integritatii continutului facturii decat cele prevazute la lit. (i) si (ii), situatie in care persoana care transmite facturi prin mijloace electronice va trebui sa solicite confirmarea Directiei generale a tehnologiei informatiei din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala ca sunt indeplinite conditiile si modalitatile de garantare a autenticitatii sursei si integritatii continutului facturii;
   3. sa existe un document centralizator pe suport hartie, cu evidenta tuturor facturilor transmise prin schimbul electronic de date EDI intr-o luna calendaristica de o persoana impozabila inregistrata conform art. 153 din Codul fiscal sau a tuturor facturilor astfel primite intr-o luna calendaristica de orice persoana obligata la plata taxei, in cazul in care furnizorul/prestatorul nu este inregistrat conform art. 153 din Codul fiscal .
 
Asadar, societatea poate justifica deducerea TVA cu facturi transmise pe cale electronica doar in situatia in care acestea sunt transmise in conditiile stabilite la pct. 73 din normele metodologice mai sus mentionate, respectiv:

- exista un acord intre parti care prevede aceasta procedura de facturare;
- este garantata autenticitatea sursei si integritatea continutului facturii prin modalitatile mentionate la pct. 73.
 
Daca facturile nu sunt transmise in aceste conditii, justificarea deducerii taxei se va face doar pe baza exemplarului original al facturilor. Asa cum am aratat, semnarea si stampilarea facturilor nu sunt obligatorii. In cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii exemplarului original  justificarea deducerii taxei se va face pe baza unui duplicat pe care este mentionat ca inlocuieste documentul initial. Duplicatul poate fi o factura noua emisa de furnizor/prestator, care sa cuprinda aceleasi date ca si factura initiala, si pe care sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala sau o fotocopie a facturii initiale, pe care sa se aplice stampila furnizorului/prestatorului si sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala.
 
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Justificare TVA: folosim si facturi venite prin e-mail?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Comentarii 1 comentarii

Claudiu 2016-05-16 14:05:49

Lege de cacat

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016