Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In ultima vreme apare tot mai insistent pe piata zvonul potrivit caruia urmeaza ca persoanele fizice sa plateasca TVA la instrainarea imobilelor proprietate personala.Sursele acestui zvon sunt ...
In ultima vreme apare tot mai insistent pe piata zvonul potrivit caruia urmeaza ca persoanele fizice sa plateasca TVA la instrainarea imobilelor proprietate personala.
Sursele acestui zvon sunt multiple, pe de-o parte modificarile intervenite la impozitarea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, unde la un numar de peste cinci astfel de tranzactii anuale (inchirieri etc...), persoana fizica devine subiect impozabil, dar si din surse apropiate MEF, deoarece este putin probabil sa rateze fiscul ocazia de a impozita un moment de varf in afacerile imobiliare (cu privire la acest ultim motiv consideram ca va trebui avut in vedere un fapt contrar, si anume ca tocmai ne gasim intr-un an electoral...).
In opinia noastra, este nevoie doar de un semnal verde, deoarece pe actualele reglementari in materie de TVA, oricand tranzactiile mascate cu imobile realizate de "intreprinzatorii" particulari pot fi supuse impozitarii.
Fara a intra profund in analiza dispozitiilor fiscale din domeniul TVA, ne argumentam opinia pe cateva din textele legale existente in Codul fiscal.
Art. 127 alin. (1) identifica drept persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.
Suntem de acord ca, inainte de a deveni contribuabil din perspectiva TVA, persoana fizica trebuie sa devina persoana impozabila, insa nu trebuie sa uitam faptul ca art. 153 Cod fiscal obliga persoana care realizeaza activitati economice in sensul art. 127 alin. (1) sa se inregistreze in scopuri de TVA, inainte (prin estimare) sau dupa depasirea plafonului de 35.000 euro/an, cifra de afaceri.
Calea de scapare ar fi aplicarea dispozitiilor art. 141 al. (2) lit. f) din Codul fiscal, potrivit carora livrarea imobilelor, cu exceptia celor noi, este scutita de TVA. Conform acestui text de lege, imobil nou inseamna acele imobile pentru care livrarea a avut loc cel tarziu pana la 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari.
Putem crede ca am reusi sa ocolim aceasta dispozitie fiscala, transferand dreptul de proprietate dupa implinirea termenului aratat, avand in vedere ca TVA la transferul de imobile devine exigibilala data transferului dreptului de proprietate? Raspunsul este NU, daca Fiscul este vigilent si "sta cu ochii pe minge".
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a contabilitatii
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Proiect de Lege MFP: Aprobarea contului general anual de executie a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019Achizitie marfa in regim de import. Cum incadram achizitia in jurnal?26 iunie e termenul pentru mai multe obligatii fiscaleCE a conditionat transele de renuntarea la TVA pe achizitiile intracomunitareRambursarile de taxa catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
S-a lansat Cartea Rosie a Contabilitatii! Ghid complet pentru evitarea/corectarea greselilor fiscal-contabileFacilitati fiscale acordate pentru companii care activeaza in domeniul ITOUG 6/2015 privind modificarea si completarea Codului fiscal. Schimbari in ce priveste cota redusa de TVAPerioada fiscala. Cand e obligatorie Declaratia 112?Participare la conferinta si TVA. Ce IMPOZITe se platesc si ce declaratii completam?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse IMPOZITului MICROBolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaCheltuieli cu ocazia petrecerilor de Craciun pentru angajati. Cum sunt considerate dpdv fiscalAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"