Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Infiintare SRL. Implicatii TVA si achizitii intracomunitare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: infiintare societate, implicatii tva, microintreprindere, achizitii intracomunitare

Analizam, mai jos, cazul unei societati care se inregistreaza ca neplatitor de TVA, urmand sa stabilim urmatoarele:

- Care este limita actuala a plafonului prin depasirea caruia se trece la categoria de platitor TVA?

- Cum se va proceda pentru achizitiile intracomunitare in conditiile in care nu exista codul de TVA?

- Inscrierea in ROI presupune un anumit plafon privind valoarea tranzactiilor?

Raspuns:

Referitor la prima intrebare, in prezent plafonul de scutire de TVA pentru intreprinderile mici este de 65.000 EUR, respectiv 220.000 lei calculat utilizand cursul de schimb RON/EUR valabil la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
 
Ca procedura, in momentul in care societatea dvs. realizeaza livrari de bunuri sau prestari de servicii de o valoare care depaseste plafonul de scutire, aveti obligatia ca pana pe data de 10 ale lunii urmatoare sa depuneti o declaratie 010 la administratia financiara pentru inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal . Luna urmatoare depunerii declaratiei, incepand cu data de 1 ar trebui ca societatea dvs. sa fie inregistrata in scopuri de TVA.
 
In masura in care derulati achizitii intracomunitare si compania nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal , aceasta are obligatia de a solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153^1 inainte de efectuarea achizitiilor intracomunitare. In acest fel veti obtine un cod de TVA valabil doar pentru operatiunile intracomunitare. Ce trebuie sa mai aveti in vedere cu privire la acest aspect este faptul ca in masura in care derulati achizitii intracomunitare de bunuri, care pe parcursul unui an calendaristic nu depasesc valoarea de 10.000 EUR, nu aveti obligatia de a solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153^1 din Codul fiscal . In acest caz se considera ca achizitiile intracomunitare de bunuri nu sunt impozabile in Romania.
 
In masura in care derulati achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 EUR sau care sunt impozabile in Romania, sau incepeti sa derulati alte operatiuni intracomunitare (prestari/achizitii servicii intracomunitare) atunci odata cu solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA aveti obligatia de a solicita si inregistrarea in ROI. Inregistrarile se fac anterior derularii operatiunilor. Pentru inregistrarea in ROI nu exista un anumit plafon cu privire la valoarea tranzactiilor.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Infiintare SRL. Implicatii TVA si achizitii intracomunitare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016