Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozit pe veniturile nerezidentilor pentru inchiriere utilaj

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Apr. 2012 Exclusiv
Tags: legea 60/1994, impozit nerezidenti, declaratia 100, certificat de rezidenta fiscala

Dezbatem astazi cazul unei societati care a incheiat un contract de leasing operational cu o firma din Elvetia pentru inchirierea unui utilaj pe o durata de 10 ani. Vom vedea in ce masura suma reprezentand chirie achitata catre firma din Elvetia este supusa impozitului pe nerezidenti.



Raspuns:

Din punct de vedere al impozitului pe veniturile persoanelor nerezidente, plata efectuata pentru unchirierea utilajului in cadrul unui contract de leasing operational, este considerata redeventa, avand in vedere definitia de la art. 7 alin. (1) pct. 28 lit. d din Codul fiscal .
 
Ca atare, venitul platit persoanelor juridice nerezidente este supus impozitului de 16% prin retinere la sursa, in conformitate cu prevederile art. 115 alin. (1) lit. d si art. 116 din Codul fiscal .
 
Daca beneficiarul veniturilor prezinta certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatile fiscale din Elvetia, in acest caz se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu Elvetia ratificata prin Legea 60/1994.
 
Potrivit art. 12 din conventie impozitul pe redevente este 10%.

Impozitul pe veniturile nerezidentilor se declara ca obligatie de plata in declaratia 100 aferenta lunii in care s-a retinut, precum si anual, in scop informativ, pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator, in baza formularului "Declaratia informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti"prevazut la art. 119 alin. (1( din Codul fiscal si pct. 151 din Normele metodologice.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozit pe veniturile nerezidentilor pentru inchiriere utilaj":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016