Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Regimul TVA in cazul facturilor pentru servicii factoring

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 09 Aug. 2011
Tags: tva, codul fiscal, inregistrare contabila

O societate a incheiat cu o banca un contract de factoring prin care institutia de credit sconteaza inainte de scadenta facturile emise catre anumiti clienti. Astfel, la prezentarea la banca, se


O societate a incheiat cu o banca un contract de factoring prin care institutia de credit sconteaza inainte de scadenta facturile emise catre anumiti clienti. Astfel, la prezentarea la banca, se sconteaza 80% din valoarea facturilor, iar dupa incasarea facturilor se sconteaza diferenta de 20%. Dupa incasarea facturilor, banca emite o factura de comision factoring (factura este emisa cu TVA). Sunt deductibile aceste operatiuni de factoring la calculul profitului impozabil atunci cand vine vorba de comision, de dobanda si de pierderea din creanta?

In principal, operatiunea de factoring consta intr-o finantare sub forma incasarii unei facturi, dintr-o sursa bancara, inainte de scadenta facturii. Conform reglementarilor civile, plata unei datorii poate sa fie facuta de orice tert, in cazul de fata suma incasata de la banca fiind in contul unui client. Astfel, chiar daca banca alimenteaza contul, suma reprezinta o diminuare a unei  creante asupra unui client.

Inregistrare contabila se va face dupa modelul urmator:

5121 "Conturi la banci" = 4111 "Clienti"
Din punctul de vedere al serviciului bancii si implicit TVA, respectiv a dobanzii bancii se considera corecte urmatoarele inregistrari:
627 "Cheltuieli cu comisioane si speze bancare" = 401 "Furnizori"
4426 " TVA deductibil" = 401 "Furnizori"
666"Cheltuieli cu dobanzile" = 401 "Furnizori"
401 "Furnizori" = 5121 "Conturi la banci lei".

In ce priveste TVA, potrivit art. 141 alin. (2) din Codul fiscal, operatia economica -  cesiunea de creanta in scopul recuperarii unei sume este supusa TVA si nu este o activitate scutita de TVA, astfel dreptul societatii dvs de deducere al TVA se va face prin scopul achizitiei conform art. 145 din Codul fiscal.

Astfel, un operator economic, va deduce TVA de la achizitii conform regelementarii daca cumpararea este urmata de o livrare/prestare de servicii taxabila din punctul de vedere al TVA, sau pentru alte activitati scutite cu drept de deducere, cum sunt livrarile intracomunitare de bunuri sau exporturile.

In concluzie, doar in situatia in care sunt identificate suficiente elemente cauzale intre factura de factoring si activitatile ce permit deducerea TVA conform art. 145 din Codul fiscal,  va putea fi dedus TVA-ul.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Regimul TVA in cazul facturilor pentru servicii factoring":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]