Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Creante neincasate. Clientul declarat inactiv. Cum isi poate recupera societatea banii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: creante neincasate, clienti, recuperare bani, legislatie, tratament fiscal, sume nerecuperate

In cazul urmator, clientul nu achita contravaloarea serviciilor fata de prestator. Facturile si debitul sunt din luna iulie 2011, in perioada 2011 - 2014 societatea trimitandu-i acestuia o confirmare de sold la sfarsitul anului 2013, confirmare ce este inregistrata la registratura debitorului insa nu este remisa catre prestator si cu confirmarea de sold (are doar numar de intrare). La sfarsitul anului 2014, societatea ii trimite clientului notificare prealabila darii in judecata, insa acesta nu a putut fi gasit. In plus, din luna octombrie 2014, este declarat contribuabil inactiv.


Vom stabili care este solutia optima prin care se pot recupera banii si daca persoana in cauza mai poate fi actionata in instanta atata vreme cat este declarata contribuabil inactiv prin decizia organului fiscal.

Stabilim astfel ce adresa va fi trecuta in cererea de chemare in judecata si care va fi tratamentul fiscal al sumei nerecuperate.

In vederea recuperarii creantelor trebuie sa va adresati unui jurist/avocat.

In contabilitate, atunci cand apare riscul de a nu se putea incasa total sau partial creantele, ca urmare a insolvabilitatii, falimentului, disparitiei clientilor sau altor debitori se constituie ajustari pentru deprecierea creantelor.

Ajustarile pentru deprecierea creantelor se inregistreaza in contabilitate in momentul in care se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.

Din punct de vedere fiscal provizioanele sunt deductibile in limitele si conditiile prevazute la art. 22 din Codul fiscal.



Potrivit art. 22 lit.c), sunt deductibileprovizioanele constituite in limita unui procent de 20% incepand cu data de 1 ianuarie 2004, 25% incepand cu data de 1 ianuarie 2005, 30% incepand cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d), f), g) si i), care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:   

1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
   2. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
   3. nu sunt garantate de alta persoana;
   4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
   5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului;
 
Conform art. 22 lit. j) sunt deductibile provizioanele constituite in limita unei procent de 100% din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, daca care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

   1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2007;
   2. creanta este detinuta la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
   3. nu sunt garantate de alta persoana;
   4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
   5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului.

In conformitate cu prevederile pct. 53 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol valoarea provizioanelor pentru creantele asupra clientilor este luata in considerare la determinarea profitului impozabil in trimestrul in care sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 22 din Codul fiscal si nu poate depasi valoarea acestora, inregistrata in contabilitate in anul fiscal curent sau in anii anteriori. In cazul creantelor in valuta, provizionul este deductibil la nivelul valorii influentate cu diferentele de curs favorabile sau nefavorabile ce apar cu ocazia evaluarii acestora.

Provizioanele pentru clientii neincasati se calculeaza la valoarea creantei neincasate (inclusiv TVA).

Cu privire la scoaterea din evidenta a crenatelor neincasate, in conformitate cu prevederile pct. 328 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, creantele se poate scoate din evidenta daca termenul de incasare este prescris, dupa ce au fost intreprinse toate demersurile legale pentru decontarea acestora.

Creantele prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii se inregistreaza cu ajutorul contului 658, astfel:

                        658                  =                      4xx
  "Alte cheltuieli de exploatare”                 Cont de terti

In ceea ce priveste cheltuielile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in baza prevederilor art. 21 alin. (4) lit. o) din Codul fiscal, nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 22, precum si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, in alte situatii decat cele prevazute la art. 21 alin. (2) lit. n).

Astfel, sunt deductibile la determinarea profitului impozabil:

-    pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu pentru partea acoperita de provizion, potrivit art. 22,
-    pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, in situatiile prevazute la art. 21 alin. (2) lit. n) din Codul fiscal, respectiv:

   1. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
   2. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
   3. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
   4. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul.
Pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu in alte conditii decat cele mai sus mentionate nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil.

Din punct de vedere al TVA, astfel cum prevede art. 138 lit. d) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, baza de impozitare a TVA se reduce in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila.

Conform art. 159 alin. (2), in situatiile prevazute la art. 138 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 138 lit. d).

Asadar, baza de impozitare a TVA se reduce doar in cazul falimentului beneficiarului, in baza hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Creante neincasate. Clientul declarat inactiv. Cum isi poate recupera societatea banii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016