Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Determinarea venitului brut prin procedeul sutei marite

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 02 Ian. 2019 Exclusiv
Tags: procedeul sutei marite, venituri impozabile, platitorul de venit, impozitul pe venit

Daca in anumite situatii legislatia fiscala impune in sarcina platitorului de venit obligatia retinerii la sursa a impozitului datoral de beneficiar, exista si situatii in care impozitele nu se retin la sursa, ci sunt suportate de platitorul de venit.

Astfel de cazuri se intalnesc atunci cand trebuie calculat impozitul pe veniturile nerezidentilor sau pe veniturile obtinute din premii. In asemenea situatii, venitul brut se determina prin procedeul sutei marite, sumele achitate reprezentand venitul net.
 
In cazul veniturilor impozabile obtinute de nerezidentii din Romania, prevederile titlului VI din Codul fiscal (conform pct. 18 din normele metodologice date in aplicarea art. 230 din Codul fiscal) se aplica atunci cand beneficiarul venitului obtinut din Romania este rezident al unui stat cu care statul roman nu a incheiat o conventie de evitare a dublei impuneri sau cand beneficiarul venitului obtinut din Romania, rezident al unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala sau documentul prevazut la pct. 19 alin. (1) ori atunci cand impozitul datorat de nerezident este suportat de catre platitorul de venit, scrie Contabilul.manager.ro.
 
Deci, prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri nu se aplica in situatia in care platitorul de venit este cel care suporta impozitarea. In acest caz se aplica procedeul sutei marite pentru calcularea venitului brut, valoarea platita fiind considerata venit net.
 
Astfel, impozitul se calculeaza in momentul platii venitului, si trebuie declarat si platit la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se declara si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre persoana juridica nerezidenta.
 
Citeste articolul integral pe Contabilul.manager.ro .
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Determinarea venitului brut prin procedeul sutei marite":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016