Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va aducem la cunostinta ca in Monitorul Oficial nr. 20 din 10 ianuarie 2013 a fost publicat Ordinul nr. 1.545 din 23 noiembrie 2012 privind competenta de exercitare a inspectiei economico-financiare, solutionarea conflictului de competenta si delegarea competentei.
Redam mai jos noile dispozitii:
EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 20 din 10 ianuarie 2013
in temeiul dispozitiilor art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 94/2011 privind organizarea si functionarea inspectiei economico-financiare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 107/2012, cu modificarile ulterioare,
viceprim-ministrul, ministrul finantelor publice, emite urmatorul ordin:
ART. 1
Competenta generala
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Manual de politici contabile - Stick USB
(1) Inspectia economico-financiara se exercita de catre Directia generala de inspectie economico-financiara din cadrul Ministerului Finantelor Publice si structurile teritoriale de inspectie economico-financiara, potrivit competentelor stabilite de prevederile legale.
(2) Directia generala de inspectie economico-financiara din cadrul Ministerului Finantelor Publice are competenta generala in efectuarea activitatii de inspectie economico-financiara.
ART. 2
Competenta teritoriala
(1) Pentru exercitarea inspectiei economico-financiare, competenta revine acelui organ de inspectie economico-financiara in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al operatorului economic, in conditiile legii.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru sediile secundare ale operatorului economic competenta de exercitare a inspectiei economico-financiare revine si organului de inspectie economico-financiara in a carui raza teritoriala se afla sediul acestora.
ART. 3
Conflictul de competenta
(1) Exista conflict de competenta cand doua sau mai multe organe de inspectie economico-financiara se declara deopotriva competente sau necompetente. in acest caz, organul de inspectie economico-financiara care s-a investit primul sau care s-a declarat ultimul necompetent continua procedura in derulare si solicita Directiei generale de inspectie economico-financiara sa hotarasca asupra conflictului.
(2) Directia generala de inspectie economico-financiara hotaraste, de indata, asupra conflictului, solutia adoptata fiind comunicata organelor de inspectie economico-financiara aflate in conflict, pentru a fi dusa la indeplinire, cu informarea, dupa caz, a persoanelor interesate.
ART. 4
Delegarea de competenta
(1) Structura de inspectie economico-financiara care detine competenta de efectuare a inspectiei economico-financiare poate sa o delege altui organ de inspectie economico-financiara, la solicitarea motivata a acestuia si cu avizul Directiei generale de inspectie economico-financiara.
(2) Delegarea de competenta se comunica in scris organului de inspectie economico-financiara care a solicitat-o, sub semnatura conducatorului structurii de inspectie economico-financiara competent.
(3) Organul de inspectie economico-financiara care a primit delegarea de competenta este obligat sa instiinteze, in scris, operatorul economic verificat in legatura cu delegarea competentei, la inceperea actiunii de inspectie economico-financiara.
(4) Prin exceptie de la prevederile art. 2, Directia generala de inspectie economico-financiara din cadrul Ministerului Finantelor Publice poate acorda delegarea de competenta pentru efectuarea inspectiei economico-financiare altui organ de inspectie economico-financiara. Aceasta comunica delegarea acordata atat structurii care detine competenta, cat si celei care va efectua inspectia economico-financiara.
ART. 5
Schimbarea competentei
(1) In cazul in care se schimba domiciliul fiscal al operatorului economic, potrivit legii, competenta teritoriala trece la noul organ de inspectie economico-financiara de la data schimbarii domiciliului fiscal, in conditiile legii.
(2) In situatia in care se afla in curs de derulare o actiune de inspectie economico-financiara, organul de inspectie economico-financiara care a initiat actiunea este competent sa o finalizeze.
ART. 6
Directia generala de inspectie economico-financiara si directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti vor lua masuri pentru aplicarea si ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
ART. 7
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Prevederile notei de fundamentare a OUG care modifica actuala organizare a inspectiei economico-financiare la operatorii economiciNOU! Vezi ce schimba proiectul de OUG privind organizarea si functionarea inspectiei economico-financiare la operatorii economiciArticole similare
Oridin al MFP nr. 1.990 din 2010Noutati legislatie Fiscala 15-19 septembrie 2008 - Monitorul OficialFoaia de parcurs nesemnata | Aviz de insotire marfa neconfirmat prin semnaturaNoua hotarare privind reorganizarea MFP si ANAFLegea contabilitatii prevede amenzi si contraventii care ar putea fi aplicate si de inspectorii ANAFUltimele articole
Nedepunerea la timp a Raportarilor Contabile la 30 iunie 2022 se sanctioneaza conform Legii 81/1991Buletin informativ ANAF: Noutati legislative cu incidenta fiscala din perioada 4-10 septembrieModificarile propuse pentru controlul intern si controlul financiar preventivProiect ANAF privind controlul intern sau managerial si controlul financiar preventivSituatiile financiare ale societatilor in lichidareAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"