Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Potrivit documentului oficial, motivele acestor modificari sunt influentate de conditiile actuale ale economiei care demonstreaza ca este necesara continuarea masurilor de intarire a disciplinei bugetare si economico-financiare si de imbunatatire a managementului la nivelul unor operatori economici.
Obiectivele sunt incluse si in Programul de guvernare pe perioada 2009-2012, care prevede la Cap. 2 "Politica fiscal-bugetara", inasprirea gradului de sanctionare pentru evaziunea fiscala, concomitent cu cresterea graduala a functiei preventive a controlului fiscalbugetar, in scopul diminuarii economiei necontabilizate, precum si in conditionalitatile cuprinse in Aranjamentul stand-by incheiat cu Fondul Monetar International.Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79 din 18 iunie 2008 privind masurile economico-financiare la nivelul unor operatori economici, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost stabilite atributii in sarcina Ministerului Finantelor Publice.
Avand in vedere prevederile Regulamentului CE nr. 2223/1996 privind transmiterea datelor referitoare la conturile nationale si angajamentele asumate prin Scrisoarea de Intentie din iunie 2011 adresata Fondului Monetar International privind perfectionarea sistemului de raportare pentru intreprinderile de stat ce vor fi adaugate bugetului general consolidat conform definitiei ESA, este necesara dezvoltarea capacitatii de a masura deficitul fiscal in baza de angajamente (accrual).
in prezent, legislatia financiar-bugetara nu reglementeaza:
• continutul creantei bugetare;
• titlul de creanta bugetara pentru diferentele constatate de control;
• accesoriile si modul de calcul al acestora;
• termenele de plata ale diferentelor si accesoriilor stabilite de control, s.a.
Cadrul legislativ existent nu contine prevederi clare si neinterpretabile privind disciplina bugetara si economico-financiara, necesare pentru cresterea rolului controlului exercitat de Ministerul Finantelor Publice la nivelul unor operatori economici.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
In prezent activitatea de control financiar al statului se exercita prin Directia Generala de Control Financiar si structurile subordonate apartinand directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti care vor exercita si activitatea de inspectie economico-financiara.
2. Schimbari preconizate
Prezentul act normativ este in concordanta cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 79 din 18 iunie 2008 privind masurile economico-financiare la nivelul unor operatori economici, cu modificarile si completarile ulterioare si are drept scop reglementarea inspectiei economico-financiare, care se efectueaza la regiile autonome, societatile si companiile nationale si societatile comerciale la care statul sau o unitate administrativteritoriala este actionar unic sau majoritar, precum si la filialele acestora.
Ordonanta de urgenta privind organizarea si functionarea inspectiei economico-financiare la operatorii economici reglementeaza cu claritate:
• atributiile, competentele si obiectivele inspectiei economico-financiare;
• exercitarea inspectiei economico-financiare (control ex-ante, control operativ si
control ex-post, separat sau combinat);
• cadrul metodologic de efectuare a inspectiei economico-financiare;
• intocmirea actelor de inspectie economico-financiara si valorificarea constatarilor
inscrise in acestea;
• obligatiile operatorilor economici verificati;
• contraventiile, sanctiunile si caile de atac.
3. Impactul socio-economic al proiectului de act normativ
1. Impactul macroeconomic
Crearea sistemului de inspectie economico-financiara exercitata de Ministerul Finantelor Publice la operatorii economici, va conduce la imbunatatirea performantelor acestora si la cresterea disciplinei bugetare si economico-financiare.
2. Impactul asupra mediului de afaceri
Crearea sistemului de inspectie economico-financiara va conduce la intarirea disciplinei bugetare si economico-financiare la operatorii economici.
inspectia economico-financiara, operatori economici, atributii inspectori financiari, nota de fundamentare proiect inspectie
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"