keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Garantii credit. Inregistrarea angajamentelor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: omfp 3055/2009, credite, garantii, reglementari contabile

Intrebare: O societate a incheiat un contract de credit cu o banca din Austria si a garantat cu mai multe tipuri de garantii: ipoteca imobiliara, gajarea partilor sociale, ipotecarea conturilor bancare, cesiune de creante, bilete la ordin. Vor trebui toate aceste angajamente sa fie inregistrate in afara bilantului? La ce valoare se inregistreaza angajamentele a caror valoare este in continua modificare (cum sunt cesiunea de creante de incasat, ipotecarea disponibilului in cont)? Valoarea angajamentelor in euro se reevalueaza lunar?


Raspuns:

Potrivit punctului 27 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, toate angajamentele sub forma garantiilor de orice fel acordate trebuie, in cazul in care nu exista obligatia de a le prezenta ca datorii, sa fie in mod clar prezentate in notele explicative, si trebuie facuta distinctie intre diferitele tipuri de garantii recunoscute de legislatia nationala. De asemenea, trebuie facuta o prezentare separata a oricarei garantii valorice care a fost acordata. Angajamentele acordate, care exista in relatia cu entitatile afiliate, trebuie prezentate distinct in notele explicative.

Conform prevederilor pct. 210 drepturile si obligatiile, precum si unele bunuri care nu pot fi integrate in activele si datoriile entitatii se inregistreaza in contabilitate in conturi in afara bilantului, denumite si conturi de ordine si evidenta.
 
In aceasta categorie se cuprind si angajamente (giruri, garantii, cautiuni) acordate sau primite in relatiile cu tertii. In notele explicative la situatiile financiare anuale trebuie prezentate informatii referitoare la elementele inregistrate in conturi in afara bilantului.
 
Cu ajutorul contului 801 "Angajamente acordate" se tine evidenta angajamentelor acordate de catre entitate (giruri, cautiuni, garantii, alte angajamente acordate), reflectand eventuala datorie a entitatii fata de terti, generata de angajamentele asumate.
 
In cazul prezentat, intrucat nu exista o iesire de numerar, garantia acordata nu poate fi integrata in datoriile entitatii. Aceasta se va inregistra in afara bilantului cu ajutorul contului 801 - "Angajamente acordate". Garantiile se constituie pentru a asigura securitate creditului.
 
Garantiile pe bunuri viitoare nu produc efecte decat din momentul in care debitorul obtine proprietatea asupra bunurilor si, in consecinta, nu pot fi luate in considerare in scopul diminuarii expunerilor (de exemplu, garantiile reprezentate de cesionarea incasarilor din creante viitoare, disponibilul din cont).
 
In concluzie aceste garantii trebuie sa le inregistrati in contul in afara bilantului la valoarea stabilita in momentul incheierii contractului de imprumut.
 
Potrivit punctului 186 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , la finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
 
Prevederile de mai sus se aplica si creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. In acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.

In concluzie, apreciez ca angajamentele exprimate in euro , nu trebuie sa le reevaluati lunar avand in vedere ca acestea vor deveni datorii numai in momentul in care nu veti putea restitui creditul contractat. Intrucat aceste angajamente se prezinta in notele explicative la situatiile financiare anuale puteti sa le evaluati la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a anului.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016