Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum inregistram cheltuielile omise in anii precedenti?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: inregistrare erori, cheltuieli omise, corectii, cheltuielile omiseerori, contabile, declaratii, corectii

Urmeaza sa stabilim cum tratam la inregistrare cheltuielile omise in anii precedenti si daca vor fi inregistrate in contul 1174.


Din punct de vedere fiscal, conform pct. 12 si 13 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala.

Daca acele cheltuieli au fost efectuate in scopul relizarii de venituri impozabile din anii precedenti, atunci sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. Cheltuilile sunt enumerate la art. 21 din Codul fiscal. In functie de tipul de cheltuiala trebuie analizata deductibilitatea la calculul impozitului pe profit.

Deducerea TVA de pe facturi primite cu intarziere se poate exercita intr-un termen de 5 ani, incepand cu data de 01 ianuarie al anului urmator celui in care s-a exercitat exigibilitatea TVA, conform art. 147^1 alin. (2) din Codul fiscal. N se vor face deconturi rectificative de TVA pentru perioadele anterioare, ci in decontul lunii curente (la data constatarii omisiunii) aceste sume, baza si tva, vor fi completate in decontul de TVA (300) la randurile de regularizari taxa colectata (rd. 16) si taxa dedusa (rd. 30).

Potrivit pct. 63 alin (5) – (8) din OMFP 3055/2009, reglementari contabile conforme cu directivele europene:

"(5) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.

Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!

(6) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.

Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile.

Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.

(7) In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.

(8) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii".

In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative".

 Prin urmare, daca eroarile sunt semnificative, se vor inregistra pe seama contului 1174, iar daca nu sunt semnificative, se inregistraza pe seama cheltuililor din anul 2013, daca nu ati depus situatiile financiare.

Erorile constatate,  se vor mentiona  in notele explicative la situatiile financiare aferente anului 2013.

Daca inregistrati erorile constate pe seama rezultatului reportat (cont 1174) va trebui sa depuneti declaratii rectificative pentru impozitul pe profit (710, 101).

Practic, se va recalcula impozitul pe profit aferent trimestrelor la care s-au identificat erorile, se vor depune declaratii 394 (daca este cazul), 710 rectificative si declaratia rectificativa 101 pentru impozitul pe profit anual.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum inregistram cheltuielile omise in anii precedenti?":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016