Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrarea marfurilor primite in baza avizului de insotire

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Mai. 2011
Tags: tva, o m f pnr3 512/2008, factura

In interiorul tarii, bunurile pot circula fara factura, doar insotite de aviz. Factura se emite de catre furnizor la data livrarii bunurilor ca fapt generator a TVA, dar nu mai tarziu de data de 15 a ...

In interiorul tarii, bunurile pot circula fara factura, doar insotite de aviz. Factura se emite de catre furnizor la data livrarii bunurilor ca fapt generator a TVA, dar nu mai tarziu de data de 15 a lunii urmatoare celei in care bunurile au fost livrate.

Avizul de insotire a marfii este un document financiar-contabil reglementat prin doua acte normative in vigoare, ambele emise in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata:

- O.M.F.P. nr. 2226 din 27 decembrie 2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de catre persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, publicat in M.Of. nr. 1.056 din 30 decembrie 2006.

- O.M.F.P. nr. 3.512 din 27 noiembrie 2008 privind documentele financiar-contabile, publicat in M.Of. nr. 870 din 23 decembrie 2008.

Prin O.M.F.P. nr. 3.512/2008, avizul de insotire a marfii este recunoscut prin codul 14-3-6A si este incadrat drept formular cu regim special intern de tiparire si numerotare.
Asa cum este reglementat, avizul este utilizat nu numai pentru insotirea marfurilor in cadrul unei operatiuni de vanzare, ci pentru insotirea pe timpul transportului a bunurilor expediate in diverse situatii.

Astfel, conform celor doua ordine ale ministerului de finante, avizul este utilizat, in functie de destinatia bunurilor expediate sau receptionate, drept:

- document de insotire a marfii pe timpul transportului;
- document care sta la baza intocmirii facturii;
- dispozitie de transfer al valorilor materiale de la o gestiune la alta, dispersate teritorial, ale aceleiasi unitati;
- document de primire in gestiune;
- document de descarcare din gestiune a bunurilor cedate cu titlu gratuit.

Spre deosebire de continutul reglementat prin O.M.F.P. nr. 3.512/2008 prin O.M.F.P. nr. 2226/2006, la alineatul (2) din articolul 3, pretul unitar si valoarea nu sunt considerate informatii obligatorii ale avizului de insotire.
Tocmai de aceea, pentru livrari de bunuri, multi furnizori intocmesc avizul fara informatia referitoare la pretul unitar, fapt care il pune pe cumparator in imposibilitatea de a intocmi nota de receptie si constatare de diferente.

De cele mai multe ori, pentru receptia bunurilor, informatia legata de pret este preluata de catre cumparator din factura proforma.  

Factura proforma nu este un document reglementat prin legislatia contabila si fiscala din Romania, dar este  utilizat  in mod frecvent in negocierea tranzactiilor economice, avand un caracter de ofertare a produselor si serviciilor de catre furnizorii de bunuri sau prestatorii de servicii.
 
Pentru inregistrarea in evidenta contabila a bunurilor livrate fara factura, dar receptionate in baza avizului de insotire si a facturii proforma, se utilizeaza contul 408 „Furnizori - facturi nesosite”.
          
Acelasi cont se utilizeaza si pentru serviciile receptionate, conform situatiilor de lucrari intocmite de prestator  inainte de  emiterea facturii.  

In cazul firmelor inregistrate in scopuri de TVA, pentru a avea un control asupra TVA de plata sau de recuperat pe luna in curs, in baza facturii proforma se poate inregistra si TVA neexigibila aferenta operatiunii de achizitie, sub rezerva exercitarii dreptului de deducere a TVA doar pe baza facturii emise de catre furnizor sau prestator.  

In astfel de situatii, inregistrarea TVA neexigibila nu este obligatorie, dar nici nu este interzisa prin legislatia fiscala si contabila.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrarea marfurilor primite in baza avizului de insotire":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016