Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie autoturism in baza unui contract de leasing financiar. Cum inregistram?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: achizitie autoturism, leasing, tva, inregistrari contabile, datorii, venit, imprumut

In analiza de mai jos, o societate achizitioneaza un autoturism in leasing (financiar). Contractul a fost incheiat in euro in data de 24.06.2014. Vom vedea care sunt inregistrarile contabile si cursul valutar euro-lei utilizat in urmatoarele situatii: - intrarea mijlocului fix in patrimoniu - factura de avans (cursul de facturare utilizat de finantator este bnr+1%) - factura cu rata lunara ( rata credit, rata dobanda) - diferentele de curs valutar.


Conform pct.185 alin. (7) si (9) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin  OMFP 3055/2009, in cazul datoriilor de leasing financiar in lei, cu decontare in functie de cursul unei valute, acestea se inregistreaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR la data acordarii finantarii sau in ultima zi bancara anterioara acesteia, cand finantarea este acordata intr-o zi nebancara. Totodata, conform pct. 186 din aceleasi reglementari, la finele fiecarei luni, creantele si datoriile exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR din ultima zi bancara a lunii in cauza, iar diferentele de curs valutar se inregistreaza in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.
 
De asemenea, diferentele de valoare care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor exprimate in lei, in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, la alte venituri sau cheltuieli financiare. Diferenta recunoscuta in fiecare luna, care intervine pana in luna decontarii, se determina tinand seama de modificarea cursurilor de schimb, survenita in cursul fiecarei luni.
 
Prin urmare, fiecare factura de rata se inregistra la cursul valutar din data incheierii contractului, la acelasi curs la care ati inregistrat contractul de leasing in contul 167, si nu la cursul din factura. Practic rata in euro se convertea in lei la cursul din data contractului /acordarii finantarii(curs istoric) diferentele dintre sumele facturate si sumele rezultate urmand a fi inregistrate pe conturile 668/768 in functie de natura acestora. Totodata, la final de luna, trebuia sa efectuati si reevaluarea contului 167 la curs BNR din ultima zi a lunii respective.
 
Inregistrarile contabile sunt:
 
- inregistrarea achizitionarii bunurilor in leasing financiar:
 
2133 "Imobilizari corporale" = 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" – curs data finantarii (incheierii contractului, respectiv BNR+1%)
 
- inregistrarea diferentelor de curs valutar intre cursul de la data acordarii finantarii si cursul de la sfarsitul lunii
 
668 "Alte cheltuieli financiare" = 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate"
 
sau
 
167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" = 768 "Alte venituri financiare"
Inregistrare factura avans sau rata lunara:
 
%                                         = 404 "Furnizori de imobilizari"        
167"Alte imprumuturi si datorii asimilate"                                              
4426  "TVA deductibila" /4428 " TVA neexigibila"   -  dupa caz
666 " Cheltuieli privind dobanzile"
668 " Cheltuieli cu diferente de curs valutar"/768 "Alte venituri financiare" –dupa caz


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie autoturism in baza unui contract de leasing financiar. Cum inregistram?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016