Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: Societatea la care lucrez achizitioneaza un autoturism din Germania, (societatea din Romania este persoana juridica impozabila, iar firma din Germania ne-a comunicat codul de TVA), ...
Intrebare:Societatea la care lucrez achizitioneaza un autoturism din Germania, (societatea din Romania este persoana juridica impozabila, iar firma din Germania ne-a comunicat codul de TVA), pentru acest autoturism societatea a platit un avans de 8000 euro in data de 03.09.2010, conf. facturi proforme primita iar diferenta de bani o achitam in noiembrie, luna in care receptionam si autoturismul. Intrebarea este: intocmesc o autofactura pentru avans cu data de 15.10.2010 si declar avansul in 390 in luna noiembrie?
Raspuns:
Asa cum ati constatat si dvs., prin legislatia TVA nu este reglementat tratamentul fiscal al avansu-lui achitat pe baza de proforma emisa de catre un partener intracomunitar pentru o livrare de bunuri care urmeaza a fi efectuata la o data stabilita prin contract sau comanda. Factura proforma nu are un caracter comercial, ci doar un caracter de ofertare a produsului care urmeaza a fi contractat. Desi dintr-o speta emisa de A.N.A.F. rezulta faptul ca in lipsa facturii de avans emisa de furnizor nu trebuie emisa auto-factura, totusi, eu consider ca pentru un avans achitat este recomandabila emiterea unei autofacturi. Pentru sustinerea acestui punct de vedere aduc drept argument prevederile legislatiei fiscale.
Astfel, prin alin. (1) al articolului 135 se prevede ca faptul generator pentru o achizitie intraco-munitara de bunuri intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia. Prin alineatul 2 al aceluiasi articol se face precizarea ca exigi-bilitatea unei achizitii intracomunitare de bunuri intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in ca-re a intervenit faptul generator. Totusi, in baza exceptiei acceptate prin alineatul 3 al articolului 135, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii, daca aceasta este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.
In acest sens, prin punctul 17 din normele de aplicare ale articolului 135 din Codul fiscal, prin exemplele date, rezulta ca faptul generator in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri si faptul generator in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri inter-vine in acelasi moment.
Altfel spus, faptul generator pentru o achizitie intracomunitara de bunuri este data platii unui a-vans inainte de data livrarii acelor bunuri. In astfel de situatii, pentru avansul achitat, obligat la plata TVA este cumparatorul, deci firma dvs. In cazul in care cumparatorul este inregistrat in scopuri de TVA si apli-ca regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 “TVA deductibila” = 4427 “TVA colectata”, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei aferente avansului achitat ,, trebuie sa detina o factura care cuprinde cel putin informatiile prevazute la art. 155 din Codul fiscal sau o autofactura emisa in conformitate cu prevederile art. 1551 alin. (1) sau (2) din Codul fisca”, obligatie care este reglementata prin articolul 146 alineatul (6) care se refera la conditiile de exercitare a dreptului de deducere.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
In baza prevederilor articolului 1551 ,,Alte documente,, alineatul 1, cumparatorul obligat la plata taxei in baza prevederilor articolului 150 alineatul 2 trebuie sa autofactureze operatiunile respective pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei doar in situatia in care nu a primit factura furnizorului.
Printre alte informatii obligatorii, pe autofactura emisa se mentioneaza si data la care a fost achitat avansul, daca aceasta data este anterioara datei de emitere a autofacturii.
Dupa parerea mea, pentru achizitia intracomunitara de bunuri, cumparatorul din Romania trebuie sa raporteze avansul achitat la randul 5 si 17 din decontul de TVA si, implicit la achizitii intracomunitare de bunuri in cazul declaratiei cod 390.
Referitor la decontul de TVA, obligatia rezulta din prevederile O.M.F.P. nr. 2245 din 29 iulie 2010 care impune raportarea la randul 5 si 17, inclusiv a sumelor din facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitiile intracomunitare de bunuri ,,Se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cum-parari, privind baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, ...si taxa pe valoarea adaugata aferenta, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitii intra-comunitare de bunurI”.
Consider ca in lipsa facturii primite de la furnizor, se inscriu datele preluate din autofactura emisa de catre cumparatorul bunurilor.
Referitor la declaratia recapitulativa cod 390, obligatia rezulta din prevederile O.M.F.P. nr. 77 din 21 ianuarie 2010 care impune raportarea achizitiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care persoana impozabila care depune declaratia este obligata la plata taxei conform art. 151 din Codul fiscal, si pentru care exigibilitatea taxei intervine in luna calendaristica respectiva, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri pentru achizitii intracomunitare de bunuri.
La simbolul (A) alocat achizitiilor intracomunitare de bunuri se prevede „Se inscrie suma totala a achizitiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care persoana impozabila care depu-ne declaratia este obligata la plata taxei conform art. 151 din Codul fiscal, si pentru care exigibilitatea taxei intervine in luna calendaristica respectiva, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de a-vansuri pentru achizitii intracomunitare de bunuri”.
Aceste obligatii rezulta si din legislatia Comunitatii Economice Europene referitoare la faptul ge-nerator si exigibilitatea TVA. Astfel, prin Directiva CEE nr. 112 din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata la paragraful 24 se recomanda ,,Conceptele de fapt generator si exi-gibilitate a TVA este necesar sa fie armonizate in cazul in care introducerea sistemului comun privind TVA si orice modificare ulterioara a acestuia produc efecte in acelasi timp in toate statele membre”.
Prin articolul 65 din Directiva CEE nr. 112/2006 se reglementeaza urmatorul aspect: ,, In cazul in care plata este facuta inainte de livrarea bunurilor sau prestarea de servicii, TVA devine exigibila la in-casarea platii si la suma incasata”.
In concluzie, in lipsa facturii primite de la furnizor, suma aferenta avansului achitat de firma pe care o reprezentati ar trebui raportata prin decontul de TVA si declaratia cod 390 in baza autofacturii emise. De exemplu, daca avansul partial s-a achitat in data de 3 septembrie 2010, dar nu s-a primit fac-tura emisa de furnizor pana pe data de 15 octombrie , firma dvs. ar fi trebuit sa emita autofactura pana la aceasta data. Astfel, operatiunea de plata a avansului ar trebui raportata prin declaratia recapitulativa cod 390 cu termen de depunere 15 noiembrie 2010. Similar unei achizitii efectuate pe teritoriul national, la primirea facturii de livrare se storneaza datele raportate in baza autofacturii de avans si se raporteaza date-le preluate din factura de livrare a autoturismului calculate la cursul valutar din data emiterii facturii de catre furnizor.
In opinia M.F.P., avansul achitat pentru o achizitie intracomunitara de bunuri se raporteaza prin decontul de TVA numai daca partenerul intracomunitar a emis o factura, fara a fi obligatorie emiterea unei autofacturi. De asemenea, prin acelasi raspuns se precizeaza faptul ca avansurile platite pentru achizitii intracomunitare de bunuri, pentru care furnizorii nu au emis facturi de avans, nu se raporteaza in declaratia recapitulativa. Pentru avansul achitat un se aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427. In opinia M.F.P., nu se raporteaza avansul achitat pentru o A.I.C., ci se raporteaza o A.I.C. deja efectuata pentru care s-a primit factura furnizorului, chiar daca valoarea acesteia s-a achitat partial prin avans.
Asa cum am mentionat anterior, in baza argumentelor prezentate, consider ca avansul aferent unei A.I.C. trebuie raportat la data exigibilitatii.
Astfel, operatiunea de A.I.C. sau de plata in avans a A.I.C. trebuie raportata dupa cum urmeaza:
In concluzie, avand in vedere doua opinii diferite, aveti de selectat una din urmatoarele doua alternative:
- daca aplicati regimul de taxare inversa pentru suma achitata drept avans, emiteti autofactura si raportati operatiunea prin decontul de TVA cod 300 si declaratia recapitulativa cod 390;
- daca nu aplicati regimul de taxare inversa pentru suma achitata drept avans, nu emiteti autofactura si nu raportati operatiunea prin decontul de TVA cod 300 si declaratia recapitulativa cod 390. Obligatia de raportare prin decontul de TVA cod 300 si declaratia recapitulativa cod 390 intervine in baza facturii de livrare a autoturismului emisa pe numele firmei dvs. de catre partenerul intracomunitar.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Facturi emise pe numele salariatilor aflati in deplasare. Care este tratamentul TVA?Ce avantaje vede Ponta in regionalizarea RomanieiCheltuieli transport la si de la locul de munca pentru salariati. Regim fiscalOrdinul 1610/2022 a modificat Procedura de solutionare a cererilor de rambursare a TVA formulate de persoanele impozabile nestabilite in taraConectarea caselor de marcat la ANAF. Cum se completeaza Formularul 4101?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Ajustarea TVA la minusul de inventar. Facem raportarea prin decontul de TVA?Sinteza zilei: Totul despre inregistrarea in scopuri de TVA si Registrul Operatorilor IntracomunitariAtentie: Noul Cod FISCAL se aplica de la 1 februarie 2013Obligatoriu online: Depunerea formularului 112ITM, in control: Amenzi de peste 1 milion de euro pentru munca la negru si alte nereguliUltimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii FISCALe scadente in 25 noiembrie 2024OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileVenituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiArticole similare
OANAF nr. 123/2014: Formularul 100 privind obligatiile de plata la bugetul de statDepunere declaratii cu termen-limita la 25 si 30 septembrieANAF reaminteste care sunt obligatiile fiscale scandente ale contribuabililor pe final de 2021Pentru a transmite declaratii on-line, persoanele autorizate trebuie sa se inregistreze in sistem si sa depuna D150Firme care pot completa D100 pentru a scadea costurile achizitionarii caselor de marcat fiscaleUltimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileVenituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"