Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii combustibil si taxe de drum UE. Cum procedam cand nu se mai recupereaza o parte din TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: achizitii combustibil, taxe, corectare erori, ajustare, tva, rambursare

In cazul urmator, o societate din Romania efectueaza achizitii de combustibil (consumabile auto si taxe de drum pe teritoriul UE). Societatea recupereaza TVA-ul aferent acestor achizitii. TVA de recuperat din UE este evidentiat in contul 461.


Ce se intampla in situatia cand o parte din TVA nu se mai recupereaza? Care sunt inregistrarile contabile si ce obligatii declarative are societatea din Romania?

Suma TVA astfel inregistrata (cont 461)  este considerata cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil in baza prevederilor art. 21 din Codul fiscal si a pct. 23 lit. g) din normele de aplicare ale art. 21: "g) cheltuielile cu TVA platita intr-un stat membru aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile."

Asadar, trebuie sa inregistrati pe seama conturilor de cheltuieli suma neacceptata la rambursare cu mentiunea ca daca suma este semnificativa si apartine exercitiului financiar precedent trebuie sa o inregistrati pe seama contului 117 “Rezultat reportat…" . Desigur in acest caz va trebui sa recalculati impozitul  pe profit pentru anul precedent si sa depuneti o decaratie rectificativa pentru impozitul pe profit (formular 101).

Redam in continuare, procedura de corectare a erorilor contabile, stabilita prin OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate:
 
" 2.5.2. Corectarea erorilor contabile   
 
<>65.‐ (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.   
 
  (2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.   
  66. ‐ (1) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultând din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:     
 
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;    
 
 b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil  si luate in considerare la intocmirea  si prezentarea acelor situatii financiare anuale.    

 (2) Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.  

   (3) In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera  inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.  
 
<>66.(1) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
 
    (2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").

    (3) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere.  
   
(4) Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar‐contabile. Se considera  ca  o eroare este semnificativa  daca  aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, având in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.    
 68. ‐ (1) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
    (2) In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara  si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.   
  (3) In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la natura erorilor constatate si perioadele afectate de acestea.
    69.  ‐  Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza  fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa  a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila  si programele informatice utilizate."
 
In concluzie, daca suma este semnificativa conform prevederilor din manualul de politici si proceduri contabile, se va inregistra pe seama contului 1174, iar daca nu este semnificativa, se inregistraza pe seama cheltuililor (cont 6022) din anul current.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii combustibil si taxe de drum UE. Cum procedam cand nu se mai recupereaza o parte din TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016