Tags: incasari din tva, estimarea privind incasarea din tva, rectificarea bugetara
Estimarea privind incasarea din TVA este excesiv de optimista in a doua iteratie a rectificarii bugetare, spune presedintele Consiliului Fiscal, prezent, joi, la conferinta "2018 Investor Days 2018", organizata de Fondul Proprietatea.
"Aceasta rectificare, asa cum noi ne-am exprimat la Consiliul Fiscal, aduce cateva modificari majore si pe venituri si pe cheltuieli. In prima sa varianta, rectificarea aducea o corectie a proiectiilor de venituri, unele corectii erau intemeiate, altele mai putin justificate si noi am subliniat la Consiliul Fiscal ca TVA si accize era o proiectie care era destul de optimista. La a doua iteratie a rectificarii estimarea este si mai optimista. Spre exemplu, la TVA avem pe primele sapte luni ale anului o crestere fata de aceeasi perioada de sub 10% si rectificarea bugetara propune o crestere de 15% pe tot anul. Acesta ar implica faptul ca in patru-cinci luni care au mai ramas pana la finalul anului sa avem o crestere de peste 20% a incasarilor din TVA, care nu este imposibila, dar este excesiv de optimista", a subliniat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
Sursa citata a mai precizat ca o crestere economica reala de 5,5%, fata de 6,1%, cat era precedenta proiectie, este una foarte mare, care iese din peisajul proiectiilor existente in momentul de fata in piata.
"Noi avem o proiectie la banca, in momentul de fata, de 4,2%, dar pe care o consideram deja foarte optimista si suntem in proces sa o revizuim, probabil undeva la sub 4%, mai degraba spre 3,5%. Deci 5,5% crestere economica pare nerealist in momentul de fata si pare a avea o probabilitate extrem de mica. Atunci cand discutam de proiectii nimeni nu are dreptate, evident, ca nu stie nimeni exact ce se va intampla in viitor, dar putem sa atasam niste probabilitati mai mici sau mai mari. La 5,5% crestere economica proiectata de catre Guvern as atasa o probabilitate aproape de 0", a spus acesta.
De asemenea, presedintele Consiliului Fiscal a aratat ca intr-un scenariu de nemodificare a politicilor economice pana la finalul anului, in cazul in care bugetul se executa asa cum este rectificat in momentul de fata, riscul de deparise al deficitului de 3% din PIB este foarte mare.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Transpunere note contabile in SAF-T
Intrebare:
Va rog sa imi prezentati maparea in SAF-T a urmatoarelor nota contabile:
1. Factura de achizitie (din Romania), TVA nedeductibil integral.
Nota contabila:
6051 = 401 100
4426 = 401 19
635 = 4426 19
2. Achizitie intracomunitara de bunuri, DAR bunurile sunt in folosul personal al aministratorului.
Nota contabila:
6588 = 401 100
4426 = 4427 19
6588=...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Emitere factura ulterior livrare marfa
Intrebare:
Societatea noastra livreaza bunuri catre soc de tipul cash& carry pe baza de aviz. Factura se emite catre client doar dupa ce clientul receptioneaza marfa si ne transmite numarul lui de aviz care trebuie sa se regaseasca pe factura incarcata in e-factura.
Bunurile livrate in data de 30 ale lunii cu aviz ar trebui sa fie facturate pana pe data de15 ale lunii urmatoare cu data avizului. Aici apare problema e-factura care trebuie emisa in termen de 5 zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Scoatere din evidenta creante litigioase
Intrebare:
Pentru a inregistra corect in contabilitate, va rugam sa ne ajutati in clarificarea spetei de mai jos: Care este procedura de scoatere din evidenta contabila a unei creante litigioase in cazul in care exista o sentinta civila definitiva prin care instanta s-a pronuntat si a respins dreptul de recuperare pentru ajustarile de pret aferente situatiilor de lucrari facturate catre beneficiar in 2021, 2022 si 2023? Mentionez ca in baza acestor creante nerecuperate s-au constituit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cod CPV factura
Intrebare:
Daca un operator economic are conform cod CAEN ca activitate principala vanzare autovehicule, are si alte activitati secundare printre care si reparatii autovehicule, va rog sa-mi spuneti daca ANAF atribuie in mod automat la rd.158 din XML codul CPV corespunzator codului CAEN aferent activitatii principale sau este obligatia prestatorului de servicii sa completeze la rd 158 codul CPV aferent serviciilor prestate de acesta.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Corectare factura emisa eronat
Intrebare:
Societatea A, platitoare de TVA, din Romania a emis o factura de servicii catre o alta societate - B, platitoare de TVA, in anul 2023, dar aceasta nu a fost inregistrata de societatea B. In anul 2025, in urma unor confirmari, s-a depistat lipsa facturii si societatea B nu doreste inregistrarea in contabilitate a facturii, motivand ca nu mai poate inregistra facturi din 2023, si cel mai probabil aceasta nu a fost acceptata la momentul respectiv.
Avand in vedere ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<