Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contract de mandat incheiat cu o persoana fizica nerezidenta. Cum facem raportarea in D 112?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Sep. 2017 Exclusiv
Tags: ncontract de madat, nerezidenti, formular a1, nif

In cazul urmator, avem exemplul unei societati care plateste catre administrator (persoana fizica nerezidenta) indemnizatie de conducere. Vom vedea in ce mod se va raporta in Declaratia 112 administratorul cetatean strain cu rezidenta in alt stat UE si fara CNP. De asemenea, vom vedea ce documente sunt necesare pentru obtinere NIF.

Iata raspunsul specialistului:
 
Remuneratia administratorilor este impozabila in Romania in mod similar veniturilor de natura salariala, iar entitatea care le plateste are obligatia retinerii si platii impozitului pe salarii in cota de 16%, aplicabila asupra bazei de calcul determinate in conformitate cu prevederile art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
 
Daca administratorul nu prezinta documente portabil A1 din care sa rezulte ca legislatia de securitate sociala aplicabila este legislatia altui stat, contributiile sociale se datoreaza in Romania. Formularul A1 trebuie solicitat daca administratorul se afla in situatie de pluriactivitate adica daca presteaza activitate atat in Romania cat si in Italia.
 
 
Contributiile sociale datorate obligatoriu pentru remuneratia administratorului sunt:
 
1. Contributia de asigurari sociale (10,5% pentru contributia individuala si 15,8% pentru contributia datorata de angajator) in baza art. 139 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal;
 
2. Contributia de asigurari sociale de sanatate (5 5% pentru contributia individual si 5,2% pentru contributia datorata de angajator) in baza art. 157 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal.
 
3. Contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator (0,85%) conform art. 195 lit. d) din Codul fiscal.
 
Baza de calcul al contributiilor si impozitului o constituie remuneratia bruta inscrisa in contractul de mandat/administrare.
 
Societatea platitoare a remuneratiei administratorului din Romania va declara remuneratia in formularul 112. In cazul in care persoana nu detine cod numeric personal, aceasta poate fi declarata in declaratia 112 in baza numarului de identificare fiscala. NIF- ul este necesar pentru intocmirea declaratiei 112.
 
Acesta se obtine prin completarea si depunerea formularului (030) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice straine.
 
Daca cetateanul strain nu are CNP sau NIF, atunci societatea, in calitate de platitor de venit, va putea solicita organului fiscal atribuirea numarului de identificare fiscala, fara a fi necesara vreo imputernicire speciala din partea cetateanului strain, in baza prevederilor art. 82 alin. (3) din Codul de procedura fiscala (se va depune formularul 030 prevazut de OPANAF nr. 511/2017, bifandu-se casuta "platitor de venit" impreuna cu actele doveditoare a calitatii de platitor de venit cu regim de retinere la sursa).
 
Daca administratorul prezinta document portabil A1, societatea din Romania se va inregistra in statul inscris in formular si va plati contributii sociale in acel stat.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contract de mandat incheiat cu o persoana fizica nerezidenta. Cum facem raportarea in D 112?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016