Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Perioada fiscala a TVA pentru anul 2016. Ce declaratii trebuie depuse?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 11 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: perioada fiscala, tva 2016, trimestrul, deducere, plafonul

Cu privire la TVA, si in anul 2016, ca regula generala, perioada fiscala este luna calendaristica. Prin exceptie, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent:


1. A realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania dar care dau drept de deducere, care nu a depasit plafonul de 100.000 euro; Cursul de schimb pe baza caruia se determina echivalentul in lei urmeaza a se stabili prin normele metodologice de aplicare a Codului fiscal. Conform proiectului de norme echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent. Cursul de schimb valabil pentru data de 31 decembrie 2015 este 4.5285 lei/euro. Pe baza acestui curs echivalentul in lei este 452.850 RON.

2. Nu a efectuat una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.

I. Persoanele impozabile care in cursul anului 2015 au utilizat ca perioada fiscala trimestrul calendaristic si nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania.

1. Daca in anul 2015 au realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania dar care dau drept de deducere, care a depasit plafonul de 100.000 euro, in anul 2016 vor utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica.

In acest sens, persoanele impozabile vor depune la organele fiscale competente declaratia de mentiuni (Formular 010,070, dupa caz) , pana la data de 15.01.2016.

Atentie! Incepand cu anul 2016 termenul de depunere este 15 ianuarie 2016 avand in vedere prevederile art. 88 alin. (1) din Codul de procedura fiscala aprobat prin Legea 207/2015 potrivit caruia „Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.”

2. Daca in anul 2015 au au realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania dar care dau drept de deducere, care nu a depasit plafonul de 100.000 euro, in anul 2016 vor utiliza ca perioada fiscala trimestrul calendaristic. In acest caz, persoanele impozabile  vor depune la organele fiscale competente formularul 094 „Declaratie privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent”. Acest formular se va depune pana la data de 25.01.2016.


II.  Persoanele impozabile care anul 2015 au utilizat ca perioada fiscala luna calendaristica.

1. Daca in anul 2015 au realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania dar care dau drept de deducere, care a depasit plafonul de 100.000 euro, in anul 2016 vor utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica. In acest caz persoanele impozabile nu au obligatia depunerii niciunei declaratii de mentiuni, intrucat nu se modifica datele declarate initial in vectorul fiscal.

Continuarea aici.

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Perioada fiscala a TVA pentru anul 2016. Ce declaratii trebuie depuse?":
Rating:

Nota: 2.13 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016