Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Justificarea scutirii pentru transport international de persoane cu mijloace auto. Cum se poate beneficia de scutirea de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 28 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: codul fiscal, transport international persoane, tva, omfp 103/2016

In analiza de mai jos, avem exemplul unei societati de transport persoane intern si international. Vom vedea in ce conditii beneficiaza firma de scutirea de TVA pentru transportul international de persoane in afara spatiului intracomunitar conform art. 294 alin. (1) lit. g) (export Turcia).


Transportul international de persoane este definit prin normele de aplicare ale Codului fiscal aprobat prin H.G. nr. 1/2016, pct. 17, alin. 3 din normele de aplicare ale art.   278 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal prin care se reglementeaza ca  locul prestarii pentru serviciile ce constau in transportul de calatori este locul in care se efectueaza transportul, in functie de distantele parcurse. Astfel,
"Transporturile internationale de calatori sunt transporturile care au fie punctul de plecare, fie punctul de sosire in afara tarii, fie ambele puncte sunt situate in afara tarii. Locul prestarii serviciilor de transport international de calatori este considerat a fi in Romania pentru partea din parcursul efectuat in interiorul tarii, denumita traseu national. "

In cazul transportului international de calatori, este scutit cu drept de deducere conform prevederilor art. 294 alin. (1) lit. g) doar transportul efectuat pe teritoriul national, transportul efectuat in afara teritoriului Romaniei fiind neimpozabil in Romania. Acest aspect este reglementat, in mod expres, prin alin.  (5) de la pct. 17 din norme "Facturile sau alte documente specifice pentru transportul international de calatori se emit pentru parcursul integral, fara a fi necesara separarea contravalorii traseului national si a celui international. Orice scutire de taxa pentru servicii de transport, prevazuta de art. 294 din Codul fiscal, se acorda pentru parcursul efectuat in interiorul tarii, in timp ce distanta parcursa in afara tarii se considera ca nu are locul prestarii in Romania si nu se datoreaza taxa. "
 
Detaliile referitoare la conditiile in care transportul international de persoane poate fi incadrat la operatiuni scutite cu drept de deducere a T.V.A. asa cum prevede Codul fiscal la art. 294, alin. (1), lit. g), se regasesc  in O.M.F.P. nr.  103 din 22 ianuarie 2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) - i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicat in M.Of. nr. 106 din 11 februarie 2016, la art. 7, alin. (2). Astfel, scutirea pentru transportul international de persoane cu mijloace auto se justifica cu urmatoarele documente:

a) licenta de transport, dupa caz;
b) caietul de sarcini al licentei de traseu, dupa caz;
c) foaia de parcurs sau alte documente din care sa rezulte data de iesire/intrare din/in tara, vizate, dupa caz, de organul vamal. In lipsa vizei organului vamal, pentru transporturile internationale din teritorii necomunitare spre Romania si din Romania spre teritorii necomunitare, se va accepta o declaratie pe propria raspundere a reprezentantului legal al transportatorului sau a casei de expeditie;
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Controale TVA 2021
Controale TVA 2021

Vezi detalii

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!
Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Vezi detalii


d) diagrama biletelor de calatorie sau, dupa caz, facturile, in cazul curselor ocazionale;
e) factura pentru contravaloarea biletelor vandute, in situatia in care vanzarea biletelor se face prin intermediari.

Prin  articolul 7, la alin. (1) din O.M.F.P. nr. 103/2016 se reglementeaza in mod expres faptul ca  partea din transportul international de persoane pentru care se aplica scutirea de taxa prevazuta la art. 294 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal este transportul pentru care locul prestarii se considera a fi in Romania, conform art. 278 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil


codul fiscal, transport international persoane, transport persoane, codul fiscal, TVA, OMFP 103/2016  
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Justificarea scutirii pentru transport international de persoane cu mijloace auto. Cum se poate beneficia de scutirea de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016