Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In cazul in care pe factura au fost inscrise date eronate, pentru societate apare un risc in cazul unui control daca situatia nu este corectata. Astfel e si cazul unei societati comerciale, platitoare de TVA, care pentru toate facturile emise a trecut la adresa numai punctul de lucru unde sunte mise acestea, fara a inscrie si adresa sediului social (celelalte date de identificare, CUI, nr. reg. Comertului sunt corecte).
Vom stabili daca este eronat modul de emitere a acestor facturi si daca societatea devine astfel pasibila de amenzi. Totodata, vom stabili daca se corecteaza facturile primite de la furnizori, cu adresa punctului de lucru.
La art. 155, art. 19 din Codul fiscal sunt reglementate informatiile pe care, in mod obligatoriu, trebuie sa le contina o factura. Printre ele sunt si:
"d) denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, codul de identificare fiscala ale persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile"
"f) denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila;"
Este eronat modul de intocmire a facturilor in sensul ca trebuie sa treceti adresa sediului social – pentru identificarea completa a firmei - si, daca doriti, puteti trece si adresa punctului de lucru.
Nu sunt prevazute amenzi sau sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor de la art. 155, dar este posibil ca un eventual control sa sustina ca nu se poate deduce TVA sau cheltuiala de pe aceste facturi, ele fiind incorect intocmite. De obicei insa se aduce acest argument atunci cand este gresit codul fiscal sau nr. de la registrul comertului si din aceasta cauza furnizorul/clientul nu se poate identifica in mod cert.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Facturile se pot corecta conform prevederilor art. 159 din Codul fiscal si Normelor sale de aplicare (punctul 81^2) din care citam:
"(3) Organele de inspectie fiscala vor permite deducerea taxei pe valoarea adaugata in cazul in care documentele controlate aferente achizitiilor nu contin toate informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal sau/si acestea sunt incorecte, daca pe perioada desfasurarii inspectiei fiscale la beneficiar documentele respective vor fi corectate de furnizor/prestator in conformitate cu art. 159 din Codul fiscal.
Furnizorul/Prestatorul are dreptul sa aplice prevederile art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal pentru a corecta anumite informatii din factura care sunt obligatorii potrivit art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, care au fost omise sau inscrise eronat, dar care nu sunt de natura sa modifice baza de impozitare si/sau taxa aferenta operatiunilor ori nu modifica regimul fiscal al operatiunii facturate initial, chiar daca a fost supus unei inspectii fiscale. Aceasta factura va fi atasata facturii initiale, fara sa genereze inregistrari in decontul de taxa al perioadei fiscale in care se opereaza corectia, nici la furnizor/prestator, nici la beneficiar."
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
TVA stocuri degradate neimputabile. Tratament contabil de la 1 ianuarie 2013Programul Noua Casa, modificat din nou de Ministerul Finantelor. Plafonul garantiilor pentru anul 2021 este de 1.500 milioane leiControl ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleCodul fiscal 2008 - Capitolul XIV. Dispozitii comune - art. 159-160Timbrul de mediu va scuti de la plata taxei unele categorii autoUltimele articole
Majorare TVA 2025. 3 situatii explicate de specialistAchizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatitoare de TVAPlatitor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatitor de TVAMajorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Panourile fotovoltaice. Reguli, cote TVA si taxa de timbru verdeArticole similare
Vechea casa de marcat: Conditii de pastrare a memoriei fiscale. Legea prevenirii in cazul neutilizarii noilor AMEFImpozit pe venit: depune la timp Declaratia 205Nedepunerea la timp a Raportarilor Contabile la 30 iunie 2022 se sanctioneaza conform Legii 81/1991Decontarile de la A la Z: explicatii LEGALE, solutii pentru probleme si modalitati de a evita sanctiunile ANAFCe contine regimul sanctionator pentru utilizatorii caselor de marcat electronice fiscaleUltimele articole
Situatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Proiect OUG: Finantele propun noi exceptii de la obligativitatea utilizarii caselor de marcat electoniceRegistrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaNoutati legislative referitoare la casele de marcat, conform OUG 69/2024Amenzi de peste 1.700.000 de lei aplicate de Inspectia Muncii pentru firmele din domeniul restauranteArticole similare
Regimul special de scutire pentru intreprinderile miciFACTURAre servicii efectuate pe teritoriul Romaniei. Regimul TVAPlata TVA influentata de protocol si sponsorizareVoucher de credite pentru microintreprinderi. Impozit pe venit. Tratament contabil si fiscal TVAAjustarea corecta a bazei de impozitare TVA in caz de falimentUltimele articole
Majorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Cota TVA. TVA pentru amoniac si servicii agricole in 2025Termen limita e-FACTURA: Cum sa eviti amenzile de pana la 10.000 leiE-FACTURA. Facturile BOLT se transmit in sistem sau nu?Achizitie intracomunitara. Tratament fiscal TVA pentru livrarile care NU se fac la data din FACTURAArticole similare
Facturi completate gresit. Dispozitii legaleArticole similare
Ajustare TVA predare investitie proprietar. Cum procedam cu facturarea si calculul ajustarii TVA?Schimbare destinatie punct de lucru. Cum ajustam TVA?Ministerul Economiei propune 27 de masuri noi pentru debirocratizarea firmelor. Vor fi eliminate mai multe obligatiiCodul fiscal 2011 - Titlul IXBeneficiarii primei sesiuni a Masurii 1 trebuie sa returneze grantul pentru a solicita din nou finantareaUltimele articole
Tichetele de activitati casnice pot fi valorificate in termen de 12 luni de la primirePunct de lucru cu adresa modificata. Cum se actualizeaza aceasta la FinanteCe trebuie sa stie angajatorii despre acordarea tichetelor casniceImpozitul auto: cum se calculeaza si unde il platestiMinisterul Muncii a pus in dezbatere publica noul model al Contractului Individual de Munca. Cum arata formularul
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"