Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Procedura de inregistrare on-line si de aprobare a tarifelor pentru accesul la Registrul Beneficiarilor Reali, pusa in dezbatere publica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Oct. 2020 Exclusiv
Tags: inregistrare online, accesul la registrul beneficiarilor reali, aprobare tarife

Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin pentru aprobarea Procedurii de inregistrare on-line si de aprobare a tarifelor pentru accesul la Registrul beneficiarilor reali tinut de Oficiul National al Registrului Comertului, insotit de doua anexe si de Referatul de aprobare.

Astfel, conform Referatului de Aprobare, persoanele fizice sau juridice indreptatite conform art. 19 alin. (8) lit. c) din Legea nr. 129/2019 se inregistreaza on-line in portalul de servicii al ONRC si solicita accesul la serviciul on-line de furnizare informatii din Registrul beneficiarilor reali. 

Accesul la datele din Registrul beneficiarilor reali este asigurat persoanelor indicate mai jos, prin portalul de servicii on-line al ONRC, cu conditia achitarii on-line a tarifului legal aferent.

Accesul la registrul central al beneficiarilor reali prevazut la alin. (5) lit. a) ( tinut de Oficiul National al Registrului Comertului - ONRC) este asigurat, in conformitate cu normele privind protectia datelor cu caracter personal:

a) autoritatilor care au competente de supraveghere si control, organelor judiciare, in conditiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare, si Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), in timp util, fara nicio restrictie si fara a alerta persoana in cauza;

b) entitatilor raportoare atunci cand aplica masurile de cunoastere a clientelei;

c) oricarei persoane fizice sau juridice.

Procedura aprobata prin ordinul anexat va fi aplicata si autoritatilor care au competenta de supraveghere si control, organelor judiciare, ONPCSB si entitatilor raportoare potrivit art. 19 alin. (8) din Legea nr. 129/2019,  in situatia in care opteaza pentru asigurarea acestei modalitati de acces la Registrul beneficiarilor reali.

Pentru acestea, accesul la Registrul beneficiarilor reali este asigurat cu titlu gratuit, in urma inregistrarii on-line in portalul de servicii al ONRC, pe baza unui document semnat electronic de catre reprezentantul legal. 

Pentru facilitarea accesului la serviciile online atat a persoanelor fizice si juridice indreptatite precum si a autoritatilor, organelor, entitatilor prevazute de lege, ONRC va emite un ghid de utilizare a serviciului, ce va fi aprobat prin decizia directorului general al ONRC.

Cat priveste tariful pentru accesul la informatiile din Registrul beneficiarilor reali, din analiza efectuata la nivelul ONRC s-a stabilit ca din Registrul beneficiarilor reali se vor elibera doua tipuri de informatii, respectiv informatii privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice (situatia la zi) si eliberarea unui raport istoric privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice/calitatea de beneficiar real al unei persoane fizice.
Acestea vor fi eliberate exclusiv online, contra unui tarif care nu trebuie sa depaseasca costurile administrative asociate punerii la dispozitie a informatiilor, inclusiv costurile de intretinere si dezvoltare a registrului.

Pentru stabilirea tarifelor celor doua operatiuni a fost previzionat numarul de solicitari pe o perioada de cinci ani pornind de la numarul de persoane juridice active la 31.12.2019.

De asemenea, s-a estimat, pe o perioada de 5 ani, si numarul solicitarilor de informatii privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice (situatia la zi) si de eliberare a raportului istoric privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice/calitatea de beneficiar real al unei persoane fizice. Totodata, s-a stabilit ponderea tuturor cheltuielilor administrative in totalul cheltuielilor ONRC, baza pentru determinarea cheltuielilor anuale pe cele doua tipuri de informatii si s-au avut in vedere si cheltuielile cu aplicatia informatica dedicata Registrului beneficiarilor reali.

Prin raportarea cheltuielilor anuale, astfel determinate, la numarul anual de informatii pe cele doua tipuri, au rezultat costurile aferente per informatie prevazute in Anexa 2 al ordinului 

Fata de cele prezentate, a fost elaborat prezentul proiect de ordin pentru aprobarea  ”Procedurii de inregistrare on-line si de aprobare a tarifelor pentru accesul la Registrul beneficiarilor reali tinut de Oficiul National al Registrului Comertului”.
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Procedura de inregistrare on-line si de aprobare a tarifelor pentru accesul la Registrul Beneficiarilor Reali, pusa in dezbatere publica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016