Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Factura cu TVA de la societatea de leasing, privind timbrul de mediu. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: factura tva, societate de leasing, cod fiscal, factura tva, timbru de mediu

In cazul urmator, discutam despre situatia in care se primeste de la firma de leasing factura cu "timbru de mediu" pentru o masina noua luata in leasing. Factura are aplicat TVA peste valoarea timbrului de mediu 3.122 lei, calculata de ANAF. Pe notificarea de la ANAF, se mentiona ca suma de plata 3122 lei.


1. S-a procedat corect prin aplicarea de TVA la refacturarea de timbru de mediu?
2. Aceasta valoare a timbrului intra in valoarea masinii care se amortizeaza sau este cheltuiala in luna? Aceasta valoare apare dupa 2 luni de cand s-a ridicat masina cu proces-verbal de predare-primire. Daca se inregistreaza in prezent acest timbru in valoarea masinii, inseamna ca nu ar fi trebuit sa inceputa amortizarea? Masina este utilizata in activitatea firmei si exista deja bonuri de benzina.

Timbrul de  mediu este achitat de catre societatea de leasing la inmatricularea vehiculului, urmand ca aceasta sa o recupereze de la utilizatorul masinii (clientul), conform contractului de leasing.

In astfel de situatii, potrivit prevederilor art. 129 alin. (2) din Codul fiscal, societatea de leasing actioneaza in nume propriu, dar in contul utilizatorului (platind o taxa in numele acestuia), operatiune considerata ca fiind prestare de servicii.

In calitatea sa de platitor de TVA,societatea de leasing va factura si incasa TVA pentru oricare din serviciile pe care le presteaza, prin urmare si pentru plata taxelor in contul utilizatorului, inclusiv a timbrului de mediu.

In concluzie, nu este vorba despre plata unei taxe la alta taxa (adica TVA la Timbrul de mediu), ci despre plata, in conditiile reglementarilor legale in vigoare, a unei taxe (TVA) aferente unui serviciu (plata timbrului de mediu), chiar daca serviciul respectiv este in legatura cu plata altei taxe.

Art. 137  alin. (2) lit. a) din Codul fiscal si pct. 18 alin. (7) din Normele metodologice de aplicare pentru art. 137 din Codul fiscal, mentioneaza clar faptul ca o taxa suportata de finantator ca proprietar este refacturata si se cuprinde in baza de impozitare din punctul de vedere al TVA.

In ceea ce priveste valoarea  timbrului de mediu, o puteti include in costul autoturismului in luna in care ati primit factura, urmand sa recalculati amortizarea autoturismului respectiv, incepand cu luna primirii facturii privind timbrul de mediu de la societatea de leasing.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Factura cu TVA de la societatea de leasing, privind timbrul de mediu. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016