keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Regimul TVA al contractului de leasing

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2007

Regimul TVA al contractului de leasing O societate de leasing a achizitionat in anul 2005 un imobil, acesta facand obiectul unui contract de leasing incheiat pe o perioada de 3 ani. In luna februarie ...

Regimul TVA al contractului de leasing

O societate de leasing a achizitionat in anul 2005 un imobil, acesta facand obiectul unui contract de leasing incheiat pe o perioada de 3 ani. In luna februarie a anului 2007, societatea de leasing si-a exprimat optiunea de a continua regimul „normal“ de taxare al operatiunii.

In luna septembrie a anului 2007, contractul va ajunge la termen, urmand ca beneficiarul sa achizitioneze in totalitate imobilul.

Regimul TVA al contractului de leasing in discutie trebuie analizat tinand cont de doua elemente de importanta: data achizitionarii imobilului si optiunile societatii de leasing referitoare la taxare.

Datorita faptului ca imobilul a fost achizitionat in anul 2005 si a fost dat in sistem de leasing financiar unui utilizator in acelasi an, sunt indeplinite conditiile art. 161 alin. (1) lit. b) Cod fiscal conform carora un imobil... este considerat achizitionat inainte de data aderarii, daca formalitatile legale pentru transferul dreptului de proprietate de la vanzator la cumparator s-au indeplinit inainte de data aderarii“.

Asadar, fiind indeplinita conditia achizitionarii imobilului inainte de data aderarii, operatiunii in cauza ii vor fi aplicabile masurile tranzitorii reglementate de dispozitiile art. 161 Cod fiscal. In acest sens mentionam faptul ca alineatul (2) al articolului in discutie prevede ca Persoana impozabila care a avut dreptul la deducerea integrala... a taxei
si care, la sau dupa data aderarii, nu opteaza pentru taxare sau anuleaza optiunea de taxare a oricareia dintre operatiunile prevazute la art. 141 alin. (2) lit. e) (leasingul de bunuri imobile), pentru un bun imobil .............., achizitionat, .............. inainte de data
aderarii, prin derogare de la prevederile art. 149, va ajusta taxa, conform normelor...“.

Din interpretarea per a contrario a acestei dispozitii legale rezulta faptul ca persoanele ce opteaza pentru regimul normal de taxare al operatiunilor de leasing de bunuri imobile isi vor „pastra“ deducerea realizata, fara a trebui sa ajusteze taxa deductibila si vor
continua regimul de taxare pa na la finalizarea contractului.

Pentru rezolvarea problemei referitoare la aplicarea scutirii de TVA, prin renuntarea la optiunea exprimata de societate este necesara analiza dispozitiilor Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal intrucat, in conformitate cu dispozitiile art. 141 alin. (3) al Codului fiscal „orice persoana impozabila poate opta pentru impozitarea
operatiunilor .......... in conditiile stabilite prin Norme“.

Astfel, conform dispozitiilor alin. (5) punctul 38 al Normelor metodologice, „Persoana impozabila care a optat pentru regimul de taxare in conditiile alin. (1) poate aplica regimul de scutire de taxa prevazut la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, de la data inscrisa in notificare...“. Cu privire la aceasta notificare, alineatul (7) al aceluiasi punct al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal precizeaza ca aceasta se realizeaza doar printr-un formular specific, iar data depunerii acestuia reprezinta data de la care este permisa aplicarea scutirii de TVA a operatiunii.

Cu toate acestea, opinia noastra referitoare la anularea optiunii societatii in sensul mentinerii regimului de taxare este ca aceasta nu poate fi realizata din urmatoarele considerente:

  • Alin. 1 al punctului 38 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal prevede faptul ca „pentru bunurile imobile sau parti ale acestora, construite, achizitionate, transformate sau modernizate inainte de data aderarii se aplica prevederile tranzitorii de la art. 161 din Codul fiscal“. Asadar, revenirea la sistemul de scutire de TVA a operatiunilor de leasing a bunurilor imobile nu este aplicabila pentru bunurile achizitionate inaintea aderarii, acestea fiind supuse masurilor tranzitorii.
  • Masurile tranzitorii, desi nu permit revenirea la sistemul de scutire odata ce optiunea de impozitare a fost exprimata sau mentinuta, la sau dupa data aderarii, nici nu interzic in mod expres aceasta. Referitor la aceasta chestiune, opinia noastra este ca masurile tranzitorii au fost elaborate cu respectarea principiului stabilitatii si securitatii juridice enuntat in cuprinsul art. 3 lit. d) Cod fiscal, principiu conform caruia reglementarea impozitelor si taxelor este realizata pentru „eficienta impunerii prin asigurarea pe termen lung a prevederilor Codului fiscal, astfel incat aceste prevederi sa nu conduca la efecte retroactive defavorabile, in raport cu impozitarea in vigoare la data adoptarii de catre acestea a unor decizii investitionale majore“.

Astfel, in virtutea principiului enuntat anterior, dorinta legiuitorului este aceea de a stabili un regim de stabilitate fiscala, atat din punctul de vedere al autoritatilor fiscale cu privire la posibilitatea si certitudinea impozitarii, cat si din punctul de vedere al contribuabilului, privind gestionarea situatiei financiare si fiscale viitoare. Acest obiectiv nu ar putea fi atins in conditiile unor schimbari nelimitate a regimului de TVA aferent operatiunilor. In concluzie, avand in vedere cele de mai sus si faptul ca in decursul lunii februarie 2007, societatea prestatoare si-a exprimat optiunea de mentinere a regimului de taxare aferent contractului de leasing incheiat cu beneficiarul, opinia noastra este ca diferenta de pret ramasa la sfarsitul contractului va trebui facturata cu TVA, aplicand cota de TVA de 19%.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016