Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Export echipamente. Tratament TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Iul. 2019 Exclusiv
Tags: ajustare tva, cod fiscal, scutire de tva

Societatea noastra face parte dintr-un grup multinational, suntem platitori de TVA. In anul 2017 a achizitionat echipamente din UE si import pentru un proiect, aceste se amortizeaza in 8 ani. In anul 2019 acest proiect se va transfera din Romania in Maroc, echipamente si materiile prime aferete in stoc la data transferului.

 
Care sunt implicatiile fiscale? Pentru echipamente ce urmeaza sa fie vandute catre societatea din Maroc suntem obligati sa ajustam TVA-ul in favoarea statului? Daca Da, care va fi procentul de ajustare a TVA-ului aferent utilajelor.
 

Raspunsul specialistului


Conform art. 28 alin. (17) din Codul fiscal, pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. 

Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala, cu exceptia celor prevazute la alin. (14). Deci, in urma vanzarii, rezultatul fiscal poate fi profit sau pierdere.

De asemenea, in anumite situatii, este avantajos din punct de vedere economic sa se vanda un mijloc fix, chiar si la o valoare mai mica decat valoarea neamortizata. Vanzarea activelor este activitate economica, iar cheltuielile ocazionate sunt deductibile fiscal, conform art. 25 alin. (1) din Codul fiscal.
 
Astfel, sunt deductibile cheltuielile cu scoaterea din evidenta a mijloacelor fixe vandute pentru partea ramasa neamortizata, chiar daca venitul obtinut din vanzare este mai mic.
 
Livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau (adica exportul de bunuri) sunt scutite de TVA conform art. 294 alin.(1) lit. a) din Codul fiscal.
Potrivit art. 297 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul unor operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296.
 
Prin urmare, exportul de bunuri reprezinta o operatiune scutita de TVA, dar cu drept de deducere. Din acest motiv nu aveti obligatia efectuarii ajustarilor de TVA.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Export echipamente. Tratament TVA":
Rating:

Nota: 2.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016