Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce regim TVA se aplica pentru servicii reparatii autoturism avariat?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: factura tva, hg 44/2004, regim tva, firma asigurare, despagubire

Analizam situatia unei societati care detine un autoturim asigurat, implicat intr-un accident. Societatea care efectueaza reparatiile emite o factura fiscala in numele societatii proprietara a masinii, dar nu o preda proprietarului pe motiv ca o incaseaza de la firma de asigurare. Firma, proprietara a masinii, nu stie ca are factura emisa si nu deduce nici TVA, respectiv nu declara in 394. Vom vedea daca, in acest caz, firma de asigurare inregistreaza TVA.

Raspuns:

In cazul prezentat de dvs. intelegem ca firma de asigurare suporta costul reparatiei in mod direct, fara a plati o despagubire companiei dvs. ca urmare a suportarii costului reparatiei de catre aceasta. Intelegem ca firma de asigurare plateste reparatia direct catre serviceul auto.

Nu intelegem cum stiti ca factura de reparatii a fost emisa pe numele companiei in conditiile in care aceasta nu cunoaste despre emiterea acestei facturi.

In opinia noastra, societatea care face reparatia este platita direct de societatea de asigurare, fara sa se realizeze decontari si prin societatea care detine bunul, in speta societatea dvs., situatie in care aceasta din urma nu inregistreaza nici un fel de fluxuri financiare legate de operatiunea respectiva. In acest caz, cel mai probabil factura este emisa direct catre societatea de asigurare care plateste valoarea reparatiei catre serviceul auto.

In cazul in care factura ar fi fost emisa catre compania dvs., serviceul auto ar fi trebuit sa va furnizeze o copie a acesteia, sa va solicite plata acesteia, urmand ca dvs. sa solicitati o despagubire pe baza facturii respective de la firma de asigurare.

In acest caz, reeparatia ar fi fost facturata catre societatea dvs. de catre societatea care realizeaza reparatia, situatie in care pentru a obtine despagubirea de la societatea de asigurare compania dvs. ar fi trebuit sa depuna originalul facturii de reparatii la societatea de asigurare si nu nu ar fi putut deduce TVA din factura de reparatii, intrucat, conform pct. 46 alin. (1) din Normele Metodologice de aplicare a Titlului VI al Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal , aprobate prin HG 44/2004 , cu modificarile si completarile ulterioare, nu ar fi putut justifica taxa deductibila cu originalul facturii. Societatea de asigurare v-ar fi despagubit cu valoarea inclusiv TVA din factura de reparatii.

Firma de asigurare nu inregistreaza TVA. In cazul operatiunilor de asigurare, societatile de asigurare sunt cele care realizeaza operatiuni scutite de TVA in baza art. 141 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, in timp ce agentii economici despagubiti reprezinta beneficiari ai unor operatiuni scutite - practic pentru acestia despagubirile sunt operatiuni la "intrare", motiv pentru care nu este corect sa se colecteze taxa asupra despagubirilor incasate.

In cazul dvs., firma de asigurare probabil ca primeste o factura cu TVA pentru care insa nu are dreptul de a deduce TVA, aceasta reprezentand un cost.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce regim TVA se aplica pentru servicii reparatii autoturism avariat?":
Rating:

Nota: 4.36 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016