Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ambalaje acordate salariatilor. Ce implicatii fiscale apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: tva, ambalaje, implicatii fiscale, materii prime, furnizori, impozit pe profit

Vom analiza mai jos cazul unei societati care se aprovizioneaza pentru activitatea de productie cu materii prime de la furnizori externi si interni. Vom vedea in ce conditii pot fi acordate angajatilor firmei ambalajele acestor materii prime, tinand cont de TVA si impozitul pe profit.

Solutia consultantului:

Bunurile acordate salariatilor din patrimoniul societatii (cum este cazul ambalajelor achizitionate impreuna cu materiile prime si materiale) reprezinta avantaje in natura asimilate salariilor conform art. 55 alin. 2 lit. k si alin. 3 lit. b din Codul fiscal

si pct. 70 lit. b din Normele metodologice, daca ele sunt acordate cu titlu gratuit. Prin urmare, ele se supun impozitului pe veniturile din salarii pe baza pretului pietei la data acordarii bunurilor conform art. 55 alin. 2 din Codul fiscal si pct. 74 din Normele metodologice, precum si contributiilor sociale obligatorii conform art. 2964 alin. 1 lit. u din Codul fiscal.

In situatia in care pentru aceste ambalaje a fost dedusa TVA la momentul achizitiei, punerea lor la dispozitia salariatilor in mod gratuit reprezinta o operatiune asimilata unei livrari de bunuripentru care se colecteaza TVA aferenta conform art. 128 alin. 4 lit. b din Codul fiscal.

Cheltuielile inregistrate la scoaterea din gestiune a ambalajelor si TVA colectata aferenta sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, in masura in care contravaloarea ambalajelor (inclusiv TVA) a fost impozitata prin retinere la sursa la salariati, avand in vedere prevederile art. 21 alin. 4 lit. d si l din Codul fiscal.

In situatia in care ambalajele nu sunt acordate salariatilor cu titlu gratuit, ci contra-cost operatiunea se trateaza ca vanzare obisnuita de bunuri catre terti. In aceasta situatie nu se pune problema impozitarii salariatilor (cel mult, pretul datorat pentru ambalajele primite/cumparate se retine din drepturile salariale cuvenite), se colecteaza TVA ca pentru orice vanzare obisnuita, iar cheltuiala la scoaterea ambalajelor din gestiune este deductibila la calculul impozitului pe profit.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ambalaje acordate salariatilor. Ce implicatii fiscale apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]