Tags: criterii ambalaj, etichete, contabilitatea ambalajelor
Intr-una dintre editiile Revistei de Finante Publice si Contabilitate, aparute sub egida MFP, Dr. Alexandrina Teodora BORFOAIA Directia de Legislatie si Reglementari Contabile, explica in detaliu care sunt particularitatile privind contabilitatea ambalajelor.
Redam mai jos doar criteriile care stau la baza definirii unui obiect ca ambalaj:
- un obiect se considera ambalaj daca indeplineste conditiile din definitie fara prejudiciul altor functii pe care acesta le poate indeplini suplimentar, in masura in care acesta nu face parte integranta din produs, fiind necesar pentru a contine, a sustine sau a pastra produsul pe toata durata de viata a acestuia, iar toate elementele sale sunt destinate a fi utilizate, consumate ori eliminate impreuna cu produsul.
Spre exemplu, sunt considerate ambalaje: cutiile pentru dulciuri, foliile care invelesc carcasele de compact discuri, pungile in care se expediaza cataloage si reviste, cu o revista inauntru si altele;
- obiectele proiectate si destinate a fi umplute la punctele de vanzare, precum si obiectele "de unica folosinta", vandute umplute sau destinate a fi umplute in punctele de desfacere sunt considerate ambalaje, daca indeplinesc functia de ambalare.
Spre exemplu, sunt considerate ambalaje (daca au fost concepute pentru a fi umplute la punctul de vanzare): pungile din plastic sau din hartie; farfuriile si paharele de unica folosinta, folia alimentara aderenta; pungile pentru sandviciuri; folia de aluminiu, husele din folie de plastic pentru protejarea hainelor curatate in curatatorii;
- componentele ambalajelor si elementele auxiliare integrate in ambalaj sunt considerate ca parte din ambalajul in care sunt integrate. Elementele auxiliare agatate direct de produs sau atasate de acesta, care indeplinesc functii de ambalaj, sunt considerate ambalaje daca nu sunt parte integranta a produsului si daca nu toate elementele lor sunt destinate a fi utilizate, consumate sau eliminate impreuna cu produsul.
Spre exemplu, sunt considerate ambalaje: etichetele agatate direct de produs sau atasate acestuia. Sunt considerate ca parte a ambalajului: etichetele adezive atasate unui alt articol de ambalaj, capsele metalice, mansoanele din plastic, dispozitivul de masurare-dozare care face parte din sistemul de inchidere a recipientului pentru detergenti, rasnitele mecanice, integrate in recipiente fara posibilitate de reincarcare, pline cu un anumit produs, de exemplu rasnitele de piper pline cu piper.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Inchiriere flota de masini, facturare costuri, leasing operational, contabilizare, IFRS
Intrebare:
Societatea A a incheiat cu societatea B un contract de inchiriere flota auto si factureaza lunar chirie.
Pretul chirie cuprinde urmatoarele costuri: amortizare, mentenanta si reparatii (aici este stabilit un procent in functie de categoria masinii), asigurari (CASCO, RCA), costuri cu servicii ITP, costuri cu inlocuirea anvelopelor, costuri cu rovinieta, costuri cu impozitele pe mijloacele de transport, amenzile de circulatie, costurile cu echipamentele obligatorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plafon TVA pentru venituri din activitati de medicina veterinara
Intrebare:
SC microintreprindere, neplatitoare de TVA, presteaza servicii veterinare, avand contract cu DSV si emite lunar facturi catre DSV de 10000 lei, conform OUG 42/2004, precum si alte facturi pentru diverse servicii prestate. In luna noiembrie total cifra de afaceri este de 304200 lei (total facturi emise) si deci se pune problema inregistrarii ca platitor de TVA.
1. Avand in vedere ca in OUG 42/2004 art.15 alin 7 se mentioneaza ca cei 10000 lei sunt exceptati de TVA, va...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajustare TVA leasing la iesirea de la TVA
Intrebare:
Am avut cateva reveniri, una chiar telefonica (20.11.2024) legate de ajustarea TVA ului pentru un contract de leasing financiar, la momentul iesirii prin optiune.
Si eu si Dvs. suntem de acord ca se face la momentul trasferului dreptului de proprietate.
ANAF-ul are un alt punct de vedere, pe care l-am atasat.
Va rog sa ma ajutati sa inteleg si sa accept acest punct de vedere, daca trebuie sa il accept.
Multumesc.
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Dare in plata imobil catre asociat. TVA
Intrebare:
Societatea detine un spatiu comercial cu o parcare, achizitionat in luna decembrie 2018, cota 19%, taxare inversa. Bunul a fost incadrat ca investitie in suma de 426148 lei, cu o amortizare pe 384 luni (32 ani). Amortizarea a inceput sa curga cu octombrie 2020 (prima luna in care acest bun a generat venituri purtatoare de tva), altfel incat la 30.11.2024 ar mai fi 334 luni de ramas de amortizat si o valoare de 370.659,92 lei. Valoarea amortizata = 55.488 lei.
Asociatul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<