Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Obligatiile declarative in cazul achizitiei intracomunitare de bunuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 29 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: codul fiscal, tva, opanaf 1165/2009, achizitii intracomunitare, oanaf 2101/2010

Valabil la 30.08.2011 - In cele ce urmeaza, se da ca exemplu o societate din Romania inregistrata in scopuri de TVA care doreste sa achizitioneze bunuri din comunitate in scopul comercializarii acestora pe piata romaneasca. Prin urmare, in situatia data, se va stabili procedura care va fi urmata de societate in ceea ce priveste obligatiile declarative, fiind prezentat si modul de inregistrare al TVA aferent achizitiei intracomunitare si livrarii pe teritoriul Romaniei.



Cu privire la obligatiile societatii romane, sunt datorate urmatoarele actiuni:

a)    Sa se inregistreze in Registrul Operatorilor intracomunitari inainte de efectuarea achizitiei conform art. 158^2 din Codul fiscal sub sanctiunea invalidarii codului de inregistrare fiscala in scopuri de TVA pentru aceasta achizitie daca nu exista inregistrarea.
 
Conform art. 158 ^1 alin. (4) din Codul fiscal , se depune la organul fiscal teritorial prin registratura sau prin posta cu confirmare de primire o cerere de inregistrare in ROI - formularul (095) a carui model si continut este aprobat prin OANAF 2101/2010, cu modificarile ulterioare, impreuna cu certificatul cazerului judiciar al fiecarui asociat sau in cazul societatilor comerciale pe actiuni cu certificatul de cazier judiciar al adminstratorilor. Certificatele de cazier judiciar trebuie eliberate de autoritatile competente din Romania. Termenul legal de solutionare al cererii de inregistrare in ROI este de 10 zile calendaristice de la data inregistrarii cererii, fiind stabilit la art. 158 (prim) din Codul fiscal.
 
Persoanele impozabile  inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala, in cazul in care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, sunt obligate sa depuna Declaratia de mentiuni 092 privind schimbarea perioadei fiscale potrivit OPANAF 1165/2009.
 
In baza datei exigibilitatii TVA declarate prin formularul 092, organul fiscal competent schimba vectorul fiscal din trimestru calendaristic in luna calendaristica incepand cu unul din urmatoarele termene:
- cu data de 1 a primei luni din trimestru, daca exigibilitatea taxei intervine in aceasta prima luna a trimestrului respectiv;
- cu data de 1 a celei de a treia luni din trimestru, daca exigibilitatea taxei intervine in a doua luna a respectivului trimestru.
 
b)   Potrivit art. 150 alin. (6) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, societatea plateste TVA prin metoda taxarii inverse, (4426 " TVA deductibil" = 4427 "TVA colectat"), ce este considerata la nivel comunitar plata TVA la data achizitiei (facturii).
 
Art. 135 alin (3) din Codul fiscal , prevede:
"(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1) sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 155 alin.(4), daca factura sau autofactura este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator".
c)       Din punct de vedere declarativ, societatea inregistreaza TVA-ul atat ca TVA deductibil cat si ca TVA colectat, in decontul de TVA 300.
d)       Pana pe data de 15 a lunii urmatoare achizitiei, societatea are obligatia depunerii declaratiei recapitulative privind achizitiile si livrarile intracomunitare 390, conform art. 156^4 din Codul fiscal.
e)       Pentru livrarile pe teriotoriul national, societatea trebuie sa factureze cu TVA 24%, avand in vedere ca locul livrarii bunurilor este in Romania.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul " Studiu de caz: Obligatiile declarative in cazul achizitiei intracomunitare de bunuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016