keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Operatiuni de prelucrare asupra bunurilor mobile. Cum identificam corect un nontransfer?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: nontransfer, omfp 102/2016, declaratia 390, decont tva, bunuri mobile

In randurile de mai jos, avem cazul unei societati din Romania, inregistrata in scopuri de TVA in Romania si in ROI, si care primeste de la o societate din Italia (cu mentiunea ca firma straina comunica un cod valid de TVA) materiale de instalatii electrice. Aceste materiale se ansambleaza in Romania obtinandu-se tablouri electrice care sunt expediate ulterior inapoi in Italia cu aviz de insotire Marfa+CMR.


Stabilim daca operatiunea se incadreaza la nontransfer si daca firma din Romania trebuie sa intocmeaca registrul bunurilor mobile primite pentru prelucrare. De asemenea, vom vedea daca factura de servicii va contine mentiunea neimpozabil in Romania art. 278 alin. (2) din Codul fiscal si daca se va declara in D390 si D300.

Da, reprezinta un nontransfer conform prevederilor  art.270 alin. (12) lit. f)  din Codul fiscal, potrivit caruia  nontransferul reprezinta expedierea sau transportul unui bun din Romania in alt stat membru, de persoana impozabila sau de alta persoana in contul sau, pentru a fi utilizat in scopul unei  operatiuni reprezentand "prestarea de servicii in beneficiul persoanei impozabile, care implica evaluarea bunurilor mobile corporale sau lucrari asupra bunurilor mobile corporale efectuate in statul membru in care se termina expedierea ori transportul bunului, cu conditia ca bunurile, dupa prelucrare, sa fie reexpediate persoanei impozabile din Romania de la care fusesera expediate sau transportate initial” . Privind in oglinda firma din Italia  a transportat bunurile in Romania pentru prelucrare – operatiunea reprezentand un nontransfer.

In acest sens, prin OMFP 102/2016 au fost aprobate  Instructiunile de aplicare a masurilor de simplificare in domeniul taxei pe valoarea adaugata privind operatiunile pluripartite din Uniunea Europeana, legate de lucrari asupra bunurilor mobile corporale.

 Potrivit prevederilor art. 3 din aceste instructiuni , pentru a putea fi aplicate masurile de simplificare prevazute in anexa nr. 1, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) contractorul principal:
1. este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in statul membru in care este stabilit;
2. nu are un cod de inregistrare in scopuri de TVA in statul membru in care sunt realizate efectiv lucrarile asupra bunurilor mobile corporale;

3. transmite codul sau de inregistrare in scopuri de TVA partii/partilor cocontractante;
b) ceilalti operatori economici implicati sunt persoane impozabile din perspectiva TVA;
c) produsele prelucrate se vor intoarce in statul membru in care contractorul principal este stabilit si care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA transmis de contractorul principal.

In scopul aplicarii masurilor de simplificare, nu se considera loc de sosire locul unei opriri provizorii in vederea efectuarii anumitor lucrari asupra bunurilor, dar se va considera ca locul de sosire este intotdeauna statul membru al contractorului principal. In acest sens, in toate situatiile in care prin instructiuni se prevede aplicarea unei scutiri de taxa pentru livrarea intracomunitara de bunuri care este conditionata de dovada ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru, aceasta dovada a transportului va fi prezentata in cadrul termenului prevazut in contract.

Executarea de lucrari asupra bunurilor mobile corporale de catre societatea dvs.  in beneficiul companiei din Italia  reprezinta o prestare de servicii iar locul prestarii de servicii este  in Italia , conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, operatiunea fiind neimpozabila  in Romania.

Transportul bunurilor prelucrate din Romania in  Italia  se considera nontransfer , in conditiile art. 270 alin. (12) din Codul fiscal.

Din punct de vedere contabil, bunurile materiale primite pentru prelucrare  se receptioneaza si inregistreaza distinct ca intrari in gestiune. In contabilitate, valoarea acestor bunuri se inregistreaza in conturi in afara bilantului;

Compania din Romania are obligatia de a tine un registrul pentru bunurile primite potrivit prevederilor  de  la punctul 101, alin. (5) din Normele metodologice de aplicare a art. 321 din Codul fiscal.

In declaratia recapitulativa formular 390 si in decontul de TVA, firma prelucratoare va inregistra doar prestarea de servicii –manopera  pentru care se emite  factura avand ca beneficiar compania din Italia.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - consultant fiscal


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Legislatie"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016