Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Transport marfa pentru expozitie in UK. Ce declaratii sunt obligatorii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: transport marfa, declaratii, transport, documente, marfa, expozitie, bunuri

In cazul unei societati din Romania, platitoare de TVA, se va transporta marfa pentru expozitie in Marea Britanie. Marfa va fi depozitata intr-un spatiu inchiriat. Comenzile primite se vor expedia din Romania, marfa din expozitie ramanand acolo. Vom stabili ce documente trebuie intocmite pe timpul transportului, precum si ce declaratii sunt necesare in cazul in care societatea din Romania va trebui sa-si deschida in punct de lucru pe teritoriul Marii Britanii.


Presupunem ca va referiti la regimul fiscal aplicabil bunurilor (marfa). Nu specificati perioada cat vor fi bunurile expuse (prezente la expozitie) si nici daca bunurile se reintorc in Romania. Daca bunurile sunt trimise la o expozitie si ele vor fi returnate in Romania atunci, din punct de vedere al TVA, sunt aplicabile prevederile art. 128 alin. (12) lit. h) din Codul fiscal si prevederile din partea 153^1 din Normele Metodologice date in aplicarea acestui articol.

Astfel, expedierea sau transportul unui bun din Romania in alt stat membru, de persoana impozabila sau de alta persoana in contul sau, respectiv utilizarea temporara a bunului respectiv, pentru o perioada care nu depaseste 24 de luni, pe teritoriul unui alt stat membru, in conditiile in care importul aceluiasi bun dintr-un stat tert, in vederea utilizarii temporare, ar beneficia de regimul vamal de admitere temporara cu scutire integrala de drepturi de import este considerat nontransfer. Conditia ca operatiunea sa fie considerata un nontransfer este ca bunurile sa se intoarca in Romania (statul membru de unde provin).

Bunurile vor fi transportate insotite de Aviz de expeditie/Delivery note in care sa se specifice, pe langa elementele obligatorii, motivul transferului.

De asemenea, se va intocmi Registrul nontransferurilor prevazut de art. 156 din Codul fiscal.

Conform Normelor Metodologice date in aplicarea acestui articol, registrul nontransferurilor va cuprinde:

    denumirea si adresa primitorului,
    un numar de ordine,
    data transportului bunurilor,
    descrierea bunurilor transportate,
    cantitatea bunurilor transportate,
    valoarea bunurilor transportate,
    data transportului bunurilor care se intorc,
    descrierea bunurilor returnate,
    cantitatea bunurilor returnate,
    descrierea bunurilor care nu sunt returnate,
    cantitatea acestora si o mentiune referitoare la documentele emise in legatura cu aceste operatiuni, dupa caz, precum si data emiterii acestor documente.

Totodata, operatiunea va fi reflecata in evidenta contabila conform Reglementarilor contabile aprobate prin ordinul nr. 3055/2009.

Daca operatiunea la care faceti referire este un nontransfer , acesta nu se raporteaza nici in Decontul de TVA(300)  si nici in Declaratia recapitulativa (390). Societatea din Romania nu este obligata sa se inregistreze ca platitor TVA in UK daca operatiunea intra sub incidenta celor de mai sus.

Daca participati la o expozitie nu este necesar sa inregistrati punct de lucru in UK.

Daca spatiul in care expuneti (nu precizati daca expunerea este cu vanzare si nici cine efectueaza vanzarea, societatea din Romania sau alta persoana) apartine (proprietate sau chirie) societatii din Romania situatia ar putea fi diferita. Nu putem formula o opinie intrucat nu cunoastem amanunte , de exemplu daca societatea din Romania va desfasura activitate economica in UK sau doar participa la o expozitie.

Va recomandam sa analizati tranzactia in cauza pentru a determina, in functie de particularitatile acesteia (particularitati pe care nu le cunoastem), daca se incadreaza in categoria nontransefrurilor sau intra sub incidenta alin. (10) si (11) ale aceluiasi art. 128, caz in care ne aflam in prezenta unui transfer intracomunitar asimilat ( a se vedea instructiuni din 2006 pentru aplicarea acestui articol).

Ar mai fi de precizat ca, in cazul in care nu mai este indeplinita una din conditiile prevazute la alin. (12) din Codul fiscal, expedierea sau transportul bunului respectiv este considerat ca un transfer din Romania in alt stat membru. In acest caz, transferul se considera efectuat in momentul in care conditia nu mai este indeplinita.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Transport marfa pentru expozitie in UK. Ce declaratii sunt obligatorii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016