Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Procedura rambursarii TVA pentru persoane impozabile stabilite in afara Comunitatii Europene

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Sep. 2010
Tags: tva, cod fiscal, norme

Beneficiari, conditiiPot beneficia de rambursarea TVA achitata pentru importuri si achizitii de bunuri mobile corporale si de servicii, efectuate in Romania, persoanele impozabile care indeplinesc ...

Beneficiari, conditii

Pot beneficia de rambursarea TVA achitata pentru importuri si achizitii de bunuri mobile corporale si de servicii, efectuate in Romania, persoanele impozabile care indeplinesc urmatoarele conditii:

- pe parcursul perioadei de rambursare nu au avut in Romania sediul activitatii lor economice sau un sediu fix de la care sa fi efectuat operatiuni economice, domiciliul sau resedinta lor obisnuita;

- pe parcursul perioadei de rambursare nu au livrat bunuri si nu au prestat servicii considerate ca fiind livrate/prestate pe teritoriul Romaniei;

- sa-si desemneze un reprezentant in Romania in scopul rambursarii.
Atributiile reprezentantului

Reprezentantul desemnat actioneaza in numele si in contul persoanei impozabile pe care o reprezinta si va fi tinut raspunzator individual si in solidar alaturi de persoana impozabila pentru obligatiile si drepturile persoanei impozabile cu privire la cererea de rambursare.

Reprezentantul desemnat in scopul rambursarii trebuie sa inregistreze la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal actul de imputernicire in forma autentica prin depunerea unei declaratii de inregistrare fiscala.

Codul de inregistrare fiscala atribuit reprezentantului va fi utilizat numai pentru rambursarea TVA persoanei reprezentate, stabilita in afara Uniunii Europene.
Solicitarea rambursarii TVA se face prin completarea si depunerea, la organul fiscal competent, de catre reprezentantul fiscal desemnat, a unei Cereri de rambursare pentru persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in Romania, stabilite in afara Comunitatii, formular 313.
 
Obiectul rambursarii

Rambursarea taxei achitate se acorda pentru:

- operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in afara Romaniei, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
- operatiuni efectuate catre o persoana care are obligatia de a plati TVA in conformitate cu art. 150 alin (2)-(6) din Codul Fiscal.
 
Perioada pentru care se ramburseaza TVA

Perioada pentru care se ramburseaza TVA-ul este de maximum un an calendaristic si de minimum 3 luni calendaristice. Cererile de rambursare pot viza o perioada mai mica de 3 luni, in cazul in care acestea reprezinta perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic.

Daca cererea se refera la o perioada mai scurta de un an calendaristic, dar nu mai mica de 3 luni, suma pentru care se solicita rambursarea nu poate fi mai mica decat echivalentul in lei a 400 euro, determinat pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil la data de 1 ianuarie 2010.

Daca cererea se refera la o perioada de un an calendaristic, sau perioada ramasa dintr-un an calendaristic, suma pentru care se solicita rambursarea nu poate fi mai mica decat echivalentul in lei a 50 euro, determinat pe baza cursului de schimb comunicat de BNR valabil la data de 1 ianuarie 2010.
 
Depunerea cererii de rambursare

Cererea de rambursare trebuie depusa la organul fiscal competent in termen de maximum 9 luni de la sfarsitul anului calendaristic in care taxa devine exigibila.
 
Termen de rambursare

Solicitarile de rambursare se solutioneaza de organele fiscale competente in termen de 6 luni de la data depunerii cererii si a documentelor necesare pentru analizarea cererii.
 
Restituirea sumelor cuvenite

Restituirea TVA se efectueaza in lei, in contul indicat de reprezentantul persoanei impozabile, deschis la o institutie de credit din Romania. Comisioanele bancare se suporta de catre persoana impozabila.
 
Important!
Persoanele impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania si care nu sunt stabilite in Comunitate pot solicita rambursarea taxei achitate daca, in conformitate cu legile tarii unde sunt stabilite, persoanele impozabile stabilite in Romania ar avea acelasi drept de rambursare in ceea ce priveste TVA sau alte impozite/taxe similare aplicate in tara respectiva ca urmare a existentei unor acorduri/declaratii de reciprocitate semnate de reprezentantii autoritatilor competente din Romania si din tara solicitantului.

*Baza legala: Ordinul presedintelui ANAF nr. 5/2010 pentru aprobarea Procedurii de solutionare a cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adaugata formulate de catre persoane impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in Romania, stabilite in afara Comunitatii, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 32/2010; pct. 50 din Hotararea Guvernului nr. 1620/2009 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927/31.12.2009.
 
Sursa: www.finantevalcea.ro     

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Procedura rambursarii TVA pentru persoane impozabile stabilite in afara Comunitatii Europene":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016